Karlsson: "Johaug har ju varit måttstocken"
Efter ett drygt tre timmar långt löp- och hikingpass från Tesero i Val di Fiemme – där längdskidorna i OS 2026 kommer att avgöras – når Frida Karlsson och Linn Svahn restaurangen uppe på berget Agnello. Trots att det är folktomt dånar joddel- och ”ompa-ompa”-musik ut över det spektakulära landskapet.
– Vi ska ända upp, säger Frida Karlsson och duon fortsätter upp till toppen, belägen 2 370 meter över havet.
Stjärnorna återvänder en timme senare för en snabb kaffe på restaurangens uteplats innan det blir stolsliften på nervägen. Karlsson är inne på sin tredje och sista vecka av träning på hög höjd i Italien.
– Jag har sett att jag har fått bra svar i min träning på höghöjdsträning, säger 25-åringen lite senare utanför hotellet i Lavazé.
Bröt sig ur landslaget
Inför säsongen 2022–2023 bröt Karlsson, Svahn och Maja Dahlqvist sig ur landslaget för att satsa på ett eget träningsupplägg, men sedan förra säsongen är trion tillbaka.
– Det märktes en stor förändring förra säsongen, säger Karlsson.
Det handlar exempelvis om flexibiliteten att kunna träna individuellt eller i mindre grupper, men just detta läger är både A-landslaget och utvecklingsgruppen på plats i Italien.
– Det här är också nödvändigt. För vi måste se till att kunskap och erfarenheter förs vidare, att de yngre får se nivån och försöker utmana.
Känner du ett ansvar för det?
– Det vore fel om man inte kände att man var ett lag eller en del av Skidsverige. Vad inspirerade mig? Jag kommer ihåg den där dagen när Charlotte Kalla vann uppför backen 2008 (i Tour de Ski). Sedan var jag plötsligt i samma lag och såg vad hon gjorde varje dag. När man har tagit sig till den nivån själv vill man föra det vidare också.
Slutar som 27-åring?
Karlsson svarade för ett gigantiskt genombrott när hon som 19-åring tog guld, silver och brons på VM 2019. Sedan dess har det blivit ytterligare sju VM-medaljer och ett OS-brons, men efter VM 2027 i Falun har hon planer på att lägga av som 27-åring, vilket Expressen rapporterade om i våras.
– Det är min huvudplan. När jag väl står där kan det förlängas, men jag gillar att sätta en mållinje, säger hon fem månader senare.
Att sätta en slutpunkt för karriären är en motivationsfaktor, säger hon. Ett sätt att leva i nuet.
– Jag vill inte tänka att det bara fortsätter att rulla på i ett hamsterhjul. Jag vill verkligen ta tillvara på de här åren och göra det till gyllene år.
Förra säsongens totaltrea i världscupen kommer i vinter att fokusera främst på VM i Trondheim i februari–mars. Då kommer en viss Therese Johaug – som har tagit fyra OS-guld och 14 VM-guld – finnas på startlinjen. Norskan har efter att hon lade av i mars 2022 fött en dotter, men nu gör 36-åringen comeback.
Måttstocken Johaug
– Hon är så välkommen. Men var står hon? Johaug har ju varit måttstocken i så många år – det är någon vi har jagat hela tiden. Ett år lade jag upp träningen för hur jag skulle slå Therese. Då slog jag henne två gånger också.
Det var säsongen 2021–2022 som Karlsson vann två världscuplopp med Johaug som tvåa.
– För mig har det alltid varit motiverande att vinna ett lopp, inte komma på pallen. Då var jag ju tvungen att ta ner henne också.
Fakta: Frida Karlsson
Född: 10 augusti 1999 (25 år) i Sollefteå.
Klubb: Sollefteå skidor IF.
Debut i världscupen: 17 februari 2019.
Främsta meriter: VM-guld i stafett (2019), VM-silver på 10 km (2023), VM-silver i skiathlon (2023), VM-silver på 10 km (2019), VM-silver på 10 km (2021), VM-silver i skiathlon (2021), VM-brons i skiathlon (2023), VM-brons i stafett (2023), VM-brons på 30 km (2019), VM-brons på 30 km (2021), OS-brons i stafett (2022), seger i Tour de Ski (2023), totaltrea i världscupen (2023–2024). Har vunnit tio individuella världscuplopp och har ytterligare 14 pallplatser.
Fakta: Världscupen och VM
+ 29 november–1 december: Premiär i Ruka, Finland.
+ 6–8 december: Lillehammer, Norge.
+ 13–15 december: Davos. Schweiz.
+ 28 december–5 januari: Tour de Ski i Toblach och Val di Fiemme, Italien.
+ 17–19 januari: Les Rousses, Frankrike.
+ 24–26 januari: Engadin,, Schweiz.
+ 31 januari–2 februari: Arrangör ej klar – Nove Mesto, Tjeckien, har dragit sig ur.
+ 14–16 februari: Falun, Sverige.
+ 26 februari–9 mars: VM i Trondheim, Norge.
+ 15–16 mars: Holmenkollen, Norge.
+ 19 mars: Tallinn, Estland (enbart sprint).
+ 21–23 mars: Världscupavslutning i Lahti, Finland.