"Katastrof om vi tvingas ställa in"

Allt hänger på ett beslut. Om Kristianstads kommun säger nej till tillfälligt bygglov på tisdag blir det ingen beachsoccer i Åhus i sommar – vilket drabbar 400 anmälda lag.
Sport • Publicerad 23 maj 2008
BILD: KRISTIAN PEDERSEN
BILD: KRISTIAN PEDERSENFoto: 

400 lag är anmälda till den tredje upplagan av Beachsoccer i Åhus.

- Vi har lag från exempelvis Tyskland, Litauen, Polen, Finland och Norge. Det hade varit en katastrof om vi skulle tvingas ställa in turneringen, säger Max Svensson på Åhusstrand i Åhus, som tillsammans med Kristianstads FF och Kristianstads DFF står bakom arrangemanget. Tidigare år har turneringen arrangerats på stranden kring Åhusbryggan, på samma plats som handbollen ett par veckor senare haft sin turnering.

Men i och med att handbollsfestivalen flyttar till en ny strand så har också fotbollsturneringen anmodats att spela på samma arena.

Och det fungerar inte.

För fotbollsturneringen hålls två veckor före handbollsturneringen - och då byggs det för fullt på den nya arenan.

- Under vecka 27, när vår turnering anordnas, kommer området att vara en byggarbetsplats. Vi accepterar Åhus Beachhandbollsfestival, och anser det bättre att de får bygga upp i lugn och ro. Detta har vi säkert nytta av till kommande år, skriver Leif Strand, KFF, i ansökan till byggnadsnämnden om tillfälligt bygglov för fotbollsturneringen vecka 27. På tisdag bestämmer byggnadsnämnden om fotbollsturneringen ska få bygglov för att arrangera turneringen på stranden vid Åhusbryggan i år.

Annars blir det ingen turnering.

- Men det känns som det är positiva tongångar inom kommunen nu, vindarna har vänt. Det verkar som vi ska få vara på de gamla planerna i år, säger Max Svensson, och tillägger:

- Om kommunen säger nej, så tackar man samtidigt nej till 400 lag som skulle kommit hit. Dessutom tillhör marken Åhusstrand, egentligen handlar det ju om vår egen mark. Det har varit en negativ överraskning att vi inte skulle få ha ett arrangemang på vår egen mark.

- Det vore tråkigt om fler arrangemang tvingas lämna kommunen, precis som sommarbandyn gjort...

I beslutsunderlaget till byggnadsnämndens möte tillstyrks ansökan om tillfälligt bygglov för stranden runt Åhusbryggan.

I tjänsteutlåtandet från stadsbyggnadskontoret skrivs det: "Stadbyggnadskontoret anser att tillfälligt bygglov för åtgärden kan beviljas som en engångsföreteelse. Det förutsätts att den nyanlagda evenemangsytan vid Täppetstranden kommer att användas i fortsättningen, vilket är möjligt genom bättre samordning".

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.