KDFF skänkte bort poängen i Piteå

Piteå Artikeln publicerades
KDFF:s målskytt Rita Chikwelu i närkamp med landsmaninnan Faith Ikidi.
Foto:Dan W Boter
KDFF:s målskytt Rita Chikwelu i närkamp med landsmaninnan Faith Ikidi.

KDFF såg ut att ha kontroll på matchen långt in i den andra halvleken.

Då vände Piteå till seger på tio minuter.

– Två misstag och två mål, vi blev oerhört hårt straffade, konstaterade tränaren Elisabet Gunnarsdottir efter 1–2-förlusten.

Piteå–KDFF 2–1 (0–1)

Målen: 0–1 Rita Chikwelu (13), 1–1 Josefin Johansson (75), 2–1 Madelen Janogy (82).

Piteå bjöd på strålande solsken och norrbottnisk sommarvärme när Kristianstads DFF under söndagen jagade tre viktiga poäng i jakten på ett tryggare avstånd till nedflyttningsstrecket. Gästerna började taktiskt aggressivt i defensiven och piggt offensivt via båda kanterna. När nigerianskan Ogonna Chukwudi efter knappa kvarten hittade in med en boll från sin vänsterkant till landsmaninnan Rita Chikwelu inne i straffområdet, då tvekade den senare inte utan satte 0-1-målet med vänsterfoten.

– Det är alltid skönt att göra mål, men tyvärr räckte det inte hela vägen till seger, sa en nedstämd Chikwelu efteråt och hade svårt att glädjas åt det faktum att hon överlistade Piteås nigerianska mittback Faith Ikidi i situationen som föregick målet.

  Efter ledningsmålet fortsatte KDFF att spela disciplinerat och släppte till få riktigt farliga målchanser bakåt. Ju längre matchen gick så såg KDFF ut som det vinnande laget. Med mindre än 20 minuter kvar till slutsignalen, så fick Chikwelu ett guldläge att punktera tillställningen. Mittfältskollegan Alice Nilsson sköt en frispark som letade sig fram till Chikwelu, men från ett öppet läge med målvakten Hilda Carlén sköt hon strax utanför från sex meter.

  – Med tanke på deras kvittering bara minuten därefter, så var det en ödesdiger miss av mig, suckade Rita, innan hon tillade:

  – Ett andra mål hade givit oss styrka att hålla undan till seger, det var min känsla där och då.

  Vändningen, som kom inom loppet av tio minuter med dryga kvarten kvar, förklarade KDFF-tränaren Elisabet Gunnarsdottir inte bort med floskler som ”slumpens skördar” eller ”otur”.

  – Vi förlorade oss i presspelet och tappade ytan utanför straffområdet. Det är sånt som straffar sig oerhört hårt i damallsvenskan.

  Att Gunnarsdottir eftersmak var allt annat än sockersöt gick inte att ta miste på.

  – Det var en sur förlust med tanke på att vi spelade taktiskt bra och hade kontroll fram till deras mål.

  Gunnarsdottir menade vidare att de många förlusterna under förra hösten gör sig påmind hos spelarna nu.

  – Det är någonting vi måste vara vaksamma på. Mentalt måste vi hantera den här förlusten, så att det inte blir ett liknande mönster i år igen, säger "Beta", som valde att ge 16-åriga Maja Bodin, KDFF:s färska nyförvärv, 25 minuters speltid.

  När den besvikna målskytten Chikwelu lunkade av konstgräset och bort mot omklädningsrummet fick hon några tröstande ord från Ikidi, som fick skratta bäst och sist...

  Som vi säger i Nigeria; ”Det är inte den som ringer polisen först, som alltid vinner rättsfallet”.

  Fakta

  Kungaligan

  3: Rita Chikwelu

  2: Sif Atladottir

  1: Amanda Edgren

  Visa mer...