Kenteris och Thanou hoppar av

Cirkusen i Aten är över. Varken Kostas Kenteris eller Ekaterini Thanou kommer till start i OS, sedan de dopningsmisstänkta sprinterstjärnorna självmant lämnat ifrån sig sina ackrediteringar.
Sport • Publicerad 19 augusti 2004
Ekaterini Thanou
Ekaterini ThanouFoto: 
Kostas Kenteris
Kostas KenterisFoto: 

– Det är i landets intresse att jag drar mig ur OS, sade 31-årige Kenteris när han steg ut från det hotell där han på onsdagen förhördes av Internationella olympiska kommitténs disciplinkommitté.

Utanför möttes han av en bisvärm av journalister som tillbringat hela förmiddagen på en smal trafikrefug, mitt i morgonrusningen. Journalister klättrade på varandra, radioreportrar ropade i kör och fotografer vadade i fontäner för att få en glimt av sprinterstjärnan.

Även Kenteris träningskamrat Ekaterini Thanou stiger av.

– Jag ber det grekiska folket om ursäkt för att jag inte kan delta i spelen. Det är hårt att dra sig ur, särskilt när de avgörs i ens eget hemland, sade 29-åriga Thanou. Att löparna själva gav upp innebar att IOK aldrig behövde slänga ut dem ur OS – något som med stor sannolikhet annars hade blivit fallet.

– Disciplinkommittén ansåg sig ha tillräckligt med bevis och uppgifter för att stänga av dem från spelen, sade kommitténs juridiske rådgivare, den schweiziske advokaten Francois Carrard, på en presskonferens efteråt.

IOK kunde endast utdöma en påföljd: att ta ifrån Kenteris och Thanou deras ackrediteringar.

Frågan om hur – och om – duon ska bestraffas för att ha smitit från dopningsprov får nu avgöras av Internationella friidrottsförbundet, IAAF.

Troligen blir Kostas Kenteris och Ekaterini Thanou avstängda i minst ett år.

– Det är bra att de inte tävlar i OS. De måste ju ha dåligt samvete för någonting om de lämnar in sina ackrediteringar, konstaterade svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg i en kommentar till TT. Oavsett vad IAAF kommer fram till riskerar duon att aldrig mer få tävla i OS.

IOK förbehåller sig rätten att göra en särskild utredning om de anmäls som deltagare någon gång i framtiden.

Parallellt utreder polisen den märkliga motorcykelolycka som gjorde att Kenteris och Thanou hamnade på sjukhus fram till i tisdags.

Spekulationerna har varit många om huruvida någon olycka verkligen har inträffat.

– Vi har inte utrett den saken. IOK har inget befogenhet att utreda brott mot trafikreglerna, sade Carrard.

– Vi har fått medicinska intyg på skadorna från legitimerade läkare. Men om ni frågar en schweizisk advokat så såg de friska ut i dag i alla fall. Kenteris och Thanou hävdar fortfarande att de är oskyldiga.

– Jag blev aldrig informerad om eller tillsagd att jag skulle närvara vid ett dopningstest i OS-byn. Under de senaste fyra åren har jag genomgått fler än 30 test, utan några problem, sade Kenteris.

Båda löparna kommer att fortsätta att tävla.

Kostas Kenteris avbryter emellertid sitt samarbete med tränaren Christos Tzekos, som också lämnade ifrån sig sin ackreditering till OS på onsdagen.

– Jag känner inte att jag har gjort några misstag, men jag tar det fulla ansvaret för vilken som helst roll som jag kan ha spelat i det här, sade Tzekos, vars agerande också kommer att utredas av IAAF. (TT)

Wiktor Nummelin

FRIIDROTT ATEN
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.