Annons

KFF nere för räkning efter ny förlust

FOTBOLL Nyckelmatchen mot Högaborg slutade 1–4. Nu är Kristianstads FF sist i tabellen. – Vi hade behövt den här segern. Det var en 24-poängsmatch, säger tränare Lars-Göran Edfors.
Sport • Publicerad 12 september 2001

Striden på Harlyckans IP gällde lika mycket för båda lagen.

Seriejumbon Högaborg låg ett poäng efter nästjumbon Kristianstad – seger skulle innebära ett stort steg mot åtminstone kvalplats för båda lagen.

Annons

Men när matchen väl spelades – två dagar försenad, eftersom planen i söndags var genomblöt och ospelbar – var det Helsingborgslaget som drog det längsta strået.

– Vi hade verkligen behövt vinna i dag. Men det är inte kört än. Vi har bara tre poäng upp till kvalplats – och med en bra serieavslutning kan vi greja det, säger KFF-målvakten Roger Christenson.

Sen suckar han:

– Men det ska väl till att vi vinner tre av de fyra matcherna som är kvar för att vi ska ha en säker kvalplats... Nu ser det onekligen ganska mörkt ut för KFF.

Förlusten innebär att laget parkerar på sistaplatsen i division II södra – med två poäng upp till Högaborg, och tre till Leikin på kvalplats.

Ändå var KFF inte sämre än Högaborg i går. 1–4 är långt ifrån rättvisande.

Två saker avgjorde striden:

Straffen som gav Högaborg 2–1-ledning, fick KFF att börja chansa framåt och därmed lämnade blottor bakåt.

Christoffer Skoog.

Vi börjar med straffen:

Annons

KFF hade just kvitterat till 1–1 på matchens första hörna i den 59:e minuten. I trängseln framför mål lyckades Rickard Persson peta in bollen, och jämna ut läget.

Men i det efterföljande anfallet kom Christoffer Skoog loss, satte full fart mot mål – och stoppades först inne i straffområdet av målvakt Christenson. Skoog flög i en vid båge över både boll och målvakt, och domare Berggren blåste naturligtvis straff till Högaborg.

– Jag rörde honom aldrig. Han kastade sig, säger Roger Christenson, som dock inte har några större invändningar mot själva straffen (kan vi misstänka att han mest var glad över att han inte blev frilägesutvisad på kuppen?):

– Det finns nog inte en domare som inte hade blåst straff i det läget. Straffen satte Magnus Högberg säkert i målets högra hörn, och därmed tog Högaborg ledningen i matchen igen.

Straffmålet öppnade också upp den tidigare så tillknäppta matchen fullständigt. Det som hela den första halvleken varit ett ställningskrig på mitten, med mycket närkamper och få målchanser mellan två lag med allt att kriga om, förvandlades till en match med så mycket öppna ytor att målchanserna staplades på rad.

KFF flyttade upp för att försöka kvittera, och resultatet blev som så ofta det omvända: Högaborg fick chansen att kontra in mål. Eller vi kanske skulle säga att Christoffer Skoog fick chansen. För där har vi faktor nummer två bakom Högaborgs seger.

Skoog (se separat artikel) låg bakom allt Helsingborgslaget

skapade, och var inblandad i alla fyra målen.

– Vi kom för högt upp med mittfältet när vi flyttade upp för att försöka kvittera. Det gjorde att ytorna mellan backlinjen och mitten blev för stora, analyserar Lars-Göran Edfors uppgivet efter förlusten. Visst saknade KFF sin för säsongen bäste spelare; Andreas ”Boven” Svensson, som är i England och provspelar för Cambridge. Inte bara för slitet och löpviljan på mitten, utan också för att laget hade behövt en spelare som är riktigt stark i luftrummet.

Att matchen blev uppskjuten från i söndags ser Edfors också som olyckligt för KFF:s del, och han vill inte utesluta att det kan ha påverkat spelet ute på planen:

Annons

– Spelarna har fått gå tidigare från jobbet, och stressa för att hinna hit. Det har varit svårt att få en riktig matchtändning, och det märktes också i slutet av matchen att energin inte riktigt räckte.

– Vi var enormt laddade inför matchen i söndags, och visst har det varit svårt att ladda om, instämmer Roger Christenson.

Fast där får KFF mothugg från Högaborg och Christoffer Skoog:

– Det är ju lika för båda lagen. Jag tycker inte et varit svårt att ladda om – däremot kändes det... ja närmast dumt att gå ut och spela fotboll efter att man suttit och sett på TV hela eftermiddagen om katastrofen i USA. Att jogga ut på en plan och spela fotboll om en plats i division II efter det kändes ganska ynkligt.n

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons