KFUM Kristianstad – en storklubb med sex sektioner

FÖRENINGSLIV KFUM Kristianstad är ingen förening som dagligen syns i tidningen. Märkligt med tanke på föreningens storlek – näst störst i Kristianstads kommun. Förklaringen är att i föreningen finns sex olika ”idrottsklubbar”.
Sport • Publicerad 24 april 2001
KFUM Kristianstad består av sex olika sektioner och vi samlade representanter från de olika ”klubbarna” på en bild. Gymnastik: Emely Sawirs. Friidrott: Robin Olsson. Basket: Teresia Troberg, Anna-Greta Persson . Volleyboll: Maria Georgson , Karin Edén. Klättring: Jonatan Malmström. Bordtennis: Lenny Gatugård. Bild: TOMMY SVENSSON
KFUM Kristianstad består av sex olika sektioner och vi samlade representanter från de olika ”klubbarna” på en bild. Gymnastik: Emely Sawirs. Friidrott: Robin Olsson. Basket: Teresia Troberg, Anna-Greta Persson . Volleyboll: Maria Georgson , Karin Edén. Klättring: Jonatan Malmström. Bordtennis: Lenny Gatugård. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: En bild av en stor förening.

I KFUM Kristianstads idrottsavdelning finns sex olika sektioner som varje omfattar en idrott: basket, bordtennis, friidrott, gymnastik, klättring och volleyboll.

I praktiken fungerar de som sex olika föreningar. Ovanför respektive sektions verksamhet och styrelse svävar en ande i form av idrottsavdelningen med Inge Nygren som ordförande.

Och den gode anden varken vill eller kan sektionerna vara utan.

Karin Selander, ordförande i basketsektionen, förklarar:

–För några år sedan hölls basketen igång med konstgjord andning, men med stödet från kansliet och idrottsavdelningen fick vi liv i sporten igen. I dag har vi närmare 140 aktiva ungdomar. Utan KFUM:s organisation hade förmodligen basket inte funnits i dag i Kristianstad.

Hon fortsätter, och berömmer Inge Nygrens arbete:

–Inge engagerar sig i varje sektion. I princip alla beslut går via Inge, främst för att stämma av och höra om han med sin erfarenhet kan tillföra något nytt.

En annan viktig del som Karin och hennes kollegor som ledare i de olika sektionerna slipper är det ekonomiska arbete med bland annat fakturor.

–Det sköter kansliet. Det gör att vi kan lägga vår ideella tid på verksamheten.

Hon har svårt att hitta något negativt för trots en stor förening anser hon att KFUM har en smidig organisation.

–Vi saknar direkt samarbete mellan sektionerna. Vi träffas på vissa möten med idrottsavdelningen och någon gång har vi hjälp till med ett arrangemang av en annan sektion. Varje sektion är väldigt suverän.

n Ni inom basketen har inga funderingar på att starta egen klubb?

–Nä, jag personligen har inga tankar på det. Och ungdomarna tycker det är häftigt att vara en del av en så stor klubb. När Kristianstadsbladet samlade representanter från de olika sektionerna för fotografering var det några som höjde på ögonbrynen och sa:

–Oj, är vi så många, jag trodde vi bara hade basket i KFUM.

Och en förälder konstaterade:

–Jaså, har KFUM volleyboll också.

Att föreningen har sex sektioner varierar. Det är efterfrågan som styr.

–Vi har många olika sektioner genom åren; bowling, handboll, orientering och folkdans. Det är de jag kommer på för tillfället, jag har säkert glömt några.

FOTNOT: Vill du läsa tidigare publicerade artiklar i vår serie? Gå in på www.kristianstadsbladet.se, klicka vidare till sporten, gå in på aktuell artikel under u-märkt i högerspalten och då finner du längst ner alla tidigare publicerade artiklar.n

Av Fredrik Björnsson 044-18 55 14
Av Fredrik Björnsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.