KFUM vill locka ungdomar till basketsporten

Basketsporten har länge legat i skymundan när det gäller tävlingsverksamhet i stan. Det ska det bli ändring på.
Sport • Publicerad 4 december 2007
KFUM Kristianstad vill locka ungdomar till basketen.BILD: BOSSE NILSSON
KFUM Kristianstad vill locka ungdomar till basketen.BILD: BOSSE NILSSONFoto: 

Över 200 ungdomar var i farten när KFUM Kristianstad samlade östra Skånes alla spelare för en gemensam turnering.

Att basket inte är prioritet ett i Kristianstad är ingen världshemlighet.

Konkurrensen om ungdomarna är stor och de klubbar som finns saknar både resurser och träningstillfällen. Men på ungdomssidan ska det bli ändring.

- De här ungdomarna är med för att bygga upp något som ska bli stort, berättar Karin Selander från KFUM Kristianstad.

Ett samarbete som startade under våren är nu i full gång.

Skånes Basketförbund är med på en kant, men det handlar framför allt om klubbarna i östra Skåne. Tillsammans har de träffats för att anordna turneringar i de olika åldrarna. Den här gången samlades alla ungdomar, oavsett ålder.

- Vi har haft några tillfällen tidigare där det har varit färre ungdomar. Nu tänkte vi ha alla på en gång till en stor turnering, säger Karin Selander.

Både på Centralskolan och Österängskolan var det basket på programmet under en hel dag.

Från Ystad fanns Emil Sjörup på plats och han var väldigt nöjd med initiativet.

- I Ystad är det handboll, handboll och handboll som gäller. Det här handlar i första hand om att ge barnen en uppfattning om spelet, samtidigt som de kan få nerverna på plats i en matchsituation. Det är en helhet, säger han och får medhåll av Karin Selander:

- Det är ju en inlärning och utbildning av spelarna. Att dom ska lyssna på sin coach och bygga upp en lagkänsla. Till turneringen kom bland annat fyra lag från Ystad. Sammanlagt deltog 225 ungdomar under matcherna.

- Det här ska ju leda till att vi får en startad tävlingsverksamhet, för de nybörjarklubbar som inte är redo för Skåneserien.

Och visst syns det framsteg. Det blir fler och fler yngre som hittar basketen.

En delförklaring finns i hur KFUM Kristianstad väljer att synas.

- Vi har lagt många av våra träningar så de ligger i anslutning till skolundervisningen. På så sätt kan barnen gå till träningarna och slipper ha skjuts, säger Karin Selander.

Verksamheten finns på Parkskolan, Gustav Hellströms skola, Gamlegårdsskolan och Fröknegårdsskolan. KFUM Kristianstad har ledare på samtliga skolor och även här finns det väldigt många från den yngre generationen.

- Vi har väldigt få vuxna, förutom coacherna.

Det syntes inte minst under matcherna.

Matcherna spelades i tre ålderskategorier - födda 1991-93, 94-95 och -96 och yngre. Det var till och med några ungdomar som var födda 1999 som spelade mot äldre lag.

- Vi har hunnit lite längre än en del andra klubbar, säger Selander och syftar på helt nya klubbar vars ungdomar också fanns på plats.

- Det är ju jätteroligt att det mesta här i dag sköts av just ungdomar.

Och visst engagerar basket i alla åldrar. Fråga de 225 som fanns på plats.

Robin Nilsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.