KIK trivs inte i Skaraborg

De skaraborgska lagen fortsätter att spöka för Kristianstads IK. Det blev en ny förlust, 2–3 mot Mariestad, i vårupp-takten av hockeyettan – trots total KIK-dominans på isen.
Sport • Publicerad 4 januari 2003

Hittills har KIK inte tagit en enda poäng av Mariestad och Skövde i årets serie – trots fyra försök hittills.

Och inte heller det femte försöket blev särskilt framgångsrikt.

Vårens seriepremiär slutade med 3–2-seger till serietrean Mariestads Bois.

– Men en sån här match s-k-a vi vinna. Så mycket som vi dominerade på isen, och så många chanser vi skapade… suckar tränare Matti Pauna efter nederlaget. Framför allt två skäl gjorde att Kristianstad fick lämna Mariestad utan poäng:

Det första var ineffektiviteten i att göra mål.

För trots att KIK dominerade både spelet och målchanserna under tre perioder, så var det Mariestad som stod för målen – på en knapp handfull målchanser över hela matchen.

– Killarna gör en kanonfin match, och det är sällan vi skapat så många målchanser under en bortamatch. Jag fick det till åtminstone åtta-nio klara målchanser, konstaterade Matti Pauna.

Det andra skälet bakom förlusten heter Jan Byhlin, hockeydomare från Jönköping.

För ska vi vara riktigt ärliga så blev Kristianstad rejält bortdömda under matchens tredje period mot Mariestad.

Efter hemmalagets snöpliga 3–2-mål i den andra perioden, när matchens store lirare Dennis Ström kontrade i spel fyra mot fem, snurrade bort Joakim Andersson och grundlurade Betsikokos innan han petade in pucken i mål, så kämpade KIK hårt för att kvittera. Trycket mot Bois-målet var hårt under den tredje perioden, chanserna staplades på varandra och kvitteringen hängde i luften.

Men då kom utvisningarna.

Mot KIK.

– Att Bois-spelarna hängde som ryggsäckar på oss när vi pressade på blundade domaren för, men han hittade den ena konstiga utvisningen efter den andra på oss. Det känns som om vi hade sex motståndare på isen i dag, säger Tony Jonsson, assisterande tränare i KIK.

14.30 in i slutperioden blåste domare Byhlin för att Alexander Betsikokos avsiktligt skulle rubbat målburen ur sitt läge när Mariestad kontrade.

Ett domslut som fick KIK att först stå frågande, och sedan rasa.

Betsis knuff på målet såg definitivt inte avsiktlig ut ens från läktarplats – och var det inte heller enligt målvakten:

–  Avsiktligt? Alltså, hade jag haft sinnesnärvaron att börja flytta målburen i kritiska lägen så skulle jag inte vara målvakt här, då hade jag spelat i NHL. I det läget tänker man ju bara på att få bort pucken, fräser Betsikokos.

Utvisningen ledde till att KIK:s offensiv kom av sig, och när Jonas Bergman, som debuterade i KIK-dressen, en och en halv minut senare fick besöka utvisningsbåset efter en crosschecking, så kom spelet mer att handla om att freda sig i läget tre mot fem. Crosscheckingen var inte mycket att säga om, mer än att den var ganska onödig.

När KIK till sist var fulltaligt igen med två minuter kvar. Och när Mariestad fick en man utvisad med en och en halv minut kvar såg gästerna sin chans. Pauna tog time out, och så fort det blev läge i spelet lämnade Betsikokos målet, och KIK pressade på med sex man mot fyra.

Då kom nästa märkliga utvisning.

Jimmy Bertilsson åkte ut för hakning, och lagkompisarna tappade humöret fullständigt.

Resultatet blev en tvåminutare för Bertilsson – och tio minuters utvisning för miscondukt på Mikael Lindgren, Martin Nilsson och Pär Persson.

– Jag har som aktiv spelare aldrig kritiserat domarna, men det här tycker jag var bedrövligt, säger Matti Pauna.

Så rycker han på axlarna:

– Å andra sidan, sätter vi våra målchanser, så ska vi vinna en sån här match ändå.

Före helgen hade KIK satt upp målsättningen att ta två poäng mot Skaraborgslagen i vårupptakten, mot Mariestad och Skövde.

– Så nu krävs det seger mot Skövde på söndag om vi ska uppnå det. Fast det ska väl inte vara omöjligt, jag är stolt över killarnas insats i dag och vi kommer igen, säger Pauna.

Fotnot. Tjecken Robert Vavroch var inte spelklar, men han fanns med i Mariestad och tittade på sina blivande lagkamrater.

Cecilia Isberg

Matchfakta

Mariestads Bois–Kristianstads IK 3–2 (2–1, 1–1, 0–0)

Första perioden:1–0 (7.20) Rickard Rehnberg (Mikael Thomasson), 1–1 (9.20) Jimmy Bertilsson (Andreas Larsson), 2–1 (13.42) Dennis Ström (Ronny Johansson) spel fem mot fyra.

Utvisningar, Mariestad:1x2, KIK:3x2.

Skott:11–13.

Andra perioden:2–2 (7.38)Andreas Larsson (Sergei Vologsjanin), spel fem mot fyra, 3–2 (12.30) Dennis Ström (Ronny Johansson), spel fyra mot fem.

Utvisningar, Mariestad:2x2, KIK:1x2.

Skott:10–14.

Tredje perioden:

Utvisningar, Mariestad:1x2, KIK:4x2, 3x10.

Skott:4–6 (25–33).

Publik:765.

Domare:Jan Byhlin, Jönköping.

Vingligan

Johan Andersson

Sergei Vologsjanin

Andreas Larsson

ISHOCKEY MARIESTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.