KIK vaknade och vann

Vårens viktigaste match. Vinna eller försvinna, en ren seriefinal mot Kungälv. Då reste sig Kristianstads IK som fågel Fenix ur askan.
Sport • Publicerad 4 februari 2008
KIK tog en viktig seger när Kungälv besegrades med 4–0. BILD: WILLY ALM
KIK tog en viktig seger när Kungälv besegrades med 4–0. BILD: WILLY ALMFoto: 

Som Peter Johansson uttryckte det: "Klockrent över hela banan."

Men ändå:

En matchhjälte längst bak: Peter Johansson höll nollan.

En matchhjälte längst fram: Adrian Ekström gjorde två mål, de två viktigaste målen i matchen:

º 2-0 en halvminut in i tredje perioden, efter att Johan Molldén elegant snott åt sig pucken i mittzon, och satt fart in i zon.

- "Mitten", skrek han till mig innan han passade, och det hörde nog målvakten också, så jag lade en enkel backhand mellan vänsterstolpen och målisen, ler Adrian Ekström.

º 3-0 kom med knappt sju minuter kvar, och blev den slutgiltiga spiken i kistan för Kungälv. Här var det Daniel Hållström som skickade in pucken framför mål, och Andreas Larsson som skickade vidare till Adrian Ekström.

- Det kändes grymt skönt, det var två viktiga mål. Men faktiskt: 2-0-målet kändes nog bäst - det fick ju luften att gå ur Kungälv lite samtidigt som det stärkte oss, säger Adrian.

Men sen är tvåmålsskytten snabb att tillägga, ovillig att ta åt sig ären för det som ju faktiskt till stor del också var en laginsats:

- Med Peter längst bak i målet känner man sig trygg. Det ger ett lugn i laget att veta att han finns där, han har ju varit otroligt bra hela säsongen.

Fast i går tyckte Peter Johansson själv inte att hans insats var särskilt märkvärdig. KIK:s spel fungerade över hela banan, inte minst defensivt och det gjorde att Kungälv aldrig riktigt kom in framför mål.

- Jag fick inte alls så många skott emot mig som jag borde fått, i varje fall inte de tio sista när Kungälv borde försökt pressa på framåt. Jag tror inte ens Kungälvs tränare i dag tycker att vår seger var orättvis, konstaterar Peter Johansson.

Men att hålla nollan måste väl ändå kännas rätt bra?

- Ska jag vara riktigt ärlig så spelar det inte så stor roll. Jag hade kunnat släppa in två mål de sista tre minuterna och vi hade ändå vunnit med 3-2. Det viktiga var att vi tog tre poäng, säger Peter Johansson. Segern mot Kungälv innebär att KIK nu har guldläge inför de sista två matcherna. Laget kan faktiskt förlora en av de två återstående matcherna och ändå vinna serien, Kungälv och Gislaved (som i går vann borta mot Mörrum) ligger båda fyra poäng efter KIK.

Guldläge trots allt kanske man ska tillägga.

För plattmatchen mot Gislaved i onsdags ökade pressen på KIK rejält.

Förlust mot Kungälv hade inneburit att laget för första gången under vårsäsongen tappat serieledningen, och tvingats jaga de två sista omgångarna.

Men i går var det aldrig något snack om saken. KIK ägde matchen från start - under de första fem minuterna skapade laget mer i offensiv zon än vad de gjorde under hela matchen mot Gislaved.

1-0 efter första perioden kunde varit det tredubbla.

Och i andra perioden fortsatte pressen framåt. Långa stunder bet sig KIK fast i anfallszon och satte hård press på Kungälv.

Det kändes som vi hade bra kontroll hela vägen. Vi fick en bra start och sedan släppte vi aldrig greppet, konstaterar målvakten Peter Johansson. 1-0 efter två perioder var siffermässigt inte någon stor ledning.

Men tredje perioden hann inte mer än starta innan Adrian Ekström sköt in 2-0, och därefter var matchen mer eller mindre avgjord. 3-0 dödade spänningen helt, och Daniel Hållströms 4-0 en minut före full tid var bara en sista spik i kistan.

Det kunde dessutom blivit flera mål till. Janne Jokila missade två helt rena frilägen, precis som Andreas Larsson.

- Det kändes verkligen som vår match från början till slut, vi hade en bra balans i spelet. Nu har vi två matcher kvar och ska försöka göra en bra insats i dem. Vi får hålla oss till de saker vi kan påverka, myste KIK-tränaren Risto Kurkinen.

Cecilia Isberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.