KIK värvar poängkung från Kiruna

ISHOCKEY Kristianstads IK:s trupp inför kommande säsong börjar sakta ta form. I går gjorde man klart med poängkungen Johan Häggkvist från allsvenska Kiruna. – Det är ett bra nyförvärv, säger KIK-produkten och Kiruna-backen Martin Persson.
Sport • Publicerad 25 maj 2002

Efter fyra säsonger – två i allsvenskan – i Team Kiruna väljer Johan Häggkvist att flytta söderut. Valet föll på Kristianstad. – Jag var nere under pingsthelgen och det var väldigt positivt, säger den 26-årige Malmberget-födde norrlänningen. I KIK är förhandlingsdelegationen med Curt Berglund och Kjell Jacobsson mycket nöjda över sitt senaste nyförvärv. – För Johans del blir det nästan som att flytta till Mallorca. Nä, skämt å sido. Vi är jätteglada över det här förvärvet och vi har fått fina vitsord på honom. Jag snackade förresten med Skellefteå och de gratulerade oss, säger Curt Berglund. Johan Häggkvist är känd som ytterforward och en pålitlig poänggörare. På fyra säsonger i Kiruna-tröjan har han skrapat ihop imponerande 110 poäng… Men poängkung? Nä, det vill inte Kristianstadssonen Martin Persson riktigt hålla med om. Martin och Johan spelade ihop i Kiruna under den gångna säsongen och han, om någon, vet vad KIK får. – Jag vet inte om han är någon poängkung. Han gjorde i alla fall inte så många poäng under den gångna säsongen. Jag tror han gjorde en hel del poäng när Kiruna låg i division I, men den ettan håller inte alls lika hög klass som KIK:s serie, säger Martin. – Men det är en bra spelare, absolut. Han är spelskicklig och väldigt duktig med pucken och KIK kommer säkert att få stor nytta av honom, säger Martin, som själv tecknat nytt kontrakt med Kiruna. Johan Häggkvist inledde sin karriär hemma i Malmberget innan han 1998 tog steget över till Kiruna. På fyra säsonger fick han ihop 110 poäng – ett snitt på drygt 25 poäng per säsong. – Det är väl det jag kan. Jag är ganska offensivt lagd, men vi har varit mycket tillbakapressade, så jag har fått en hel del försvarsträning också. Jag klarar mig nog, skrattar Johan. En av anledningarna till att han bestämt sig för att byta miljö är att han känner att Kiruna får det allt svårare att hävda sig. – De två senaste säsongerna har det bara gått sämre och sämre och det ser ganska mörkt ut inför nästa säsong. Nio spelare, och det blir kanske någon till, har bestämt sig för att lämna klubben. Johan Häggkvist var aktuell för Kristianstads IK redan inför förra säsongen, men hade då ett år kvar på kontraktet. – Tommy Eriksson, som tränar Kristianstads J20, var tränare när jag spelade i Malmberget. Han och Christer Dreberg ringde mig redan i fjol, säger Johan.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.