Annons

KIK värvar tjeckisk back

Libor Svindl har spelat tio säsonger i USA och Kanada. I vinter spelar den tjeckiske backen för Kristianstads IK.
Sport • Publicerad 30 september 2003
Tjecken Libor Svindl är KIK:s senaste nyförvärv. BILD: WILLY ALM
Tjecken Libor Svindl är KIK:s senaste nyförvärv. BILD: WILLY ALMFoto: 

Backbristen i KIK har varit uppenbar hela försäsongen, och när backklippan Peter Rooth drabbades av diskbråck för ett par veckor sedan blev krisen total.

Plötsligt stod klubben med fyra backar, varav två juniorer – tre veckor före seriepremiären.

Annons

Men nu kan backproblemen vara lösta. Främst genom backbjässen Libor Svindl, med ett förflutet i Tjeckiens högstaliga och American Hockey League (AHL) i USA.

Efter första träningen – i fredags – var det inget snack om saken: KIK vill behålla den 30-årige rutinerade backen.

– Jag har spelat tio år i amerikanska och kanadensiska lag, berättar den reslige tjecken, och tillägger (efter att först viskande ha frågat Curt Berglund om det fortfarande är en hemlighet att han är och provspelar, och fått ett flin och en huvudskakning till svar):

– Sex säsonger i USA, och fyra i Kanada. Med skridskor på känns det som om Svindl fyller upp halva omklädningsrummet. Dryga 1.90 lång och 100 kilo tung – det är en stabil bit att möta på isen.

– Nej, det är nog inte särskilt kul att möta mig. Åtminstone inte under matcher – på träningar är jag snäll, skrattar Libor Svindl.

I Tjeckien gjorde backen en säsong i högstaligan, innan det bar av till USA. Den säsongen blev dock ingen av Svindls bästa; han skadade knäet och tvingades till operation.

– Egentligen skulle jag åkt till USA redan då, men jag fick vänta ett år på grund av skadorna, berättar Libor.

Erfarenheterna av svensk hockey är inte stora, det är första gången han spelar för ett svenskt klubblag:

– Men jag har faktiskt spelat ishockey i Sverige tidigare. När jag var 13–14 år, så spelade jag en juniorturnering i Göteborg med Tjeckien. Så lite erfarenhet har jag, säger Libor.

Vad är din uppfattning om klubben och lagkamraterna hittills?

Annons

– Eftersom jag bara hunnit med en träning ännu så har jag svårt att säga någonting om kapaciteten i laget. Det får jag nog vänta med till serien startat. Men det verkar vara väldigt trevliga killar, det har varit lätt att komma in i gänget. Fast det är ett väldigt ungt lag.

Sedan ankomsten har Libor bott på hotell i Kristianstad, men i går startade jakten på att hitta en lägenhet i stan till backbjässen. Och plötsligt ser det mycket ljusare ut på backsidan i KIK:s trupp, även om det just nu ser ganska mörkt ut att Peter Rooth är tillbaka till premiären om tre veckor.

– Truppen ska snart vara spikad, säger Curt Berglund.

Utöver Svindl har också Hästenspelaren Tim Ohlin förstärkt KIK:s trupp. Backen studerar på högskolan i Kristianstad, och har de senaste veckorna spelat med Kristianstad.

Backveteranen Per Schlyter har också deltagit i träningarna den senaste veckan. Den forne KIK–spelaren har tidigare deklarerat att han lagt skridskorna på hyllan – men när laget nu haft så ont om backar har Schlyter övertalats att gå in och förstärka laget, åtminstone under försäsongen.

FaktaLibor Svindl

Ålder:30 år.

Längd:190 cm.

Vikt:100 kilo.

Född:Slany, Tjeckien .

Annons

Bor:Kristianstad.

Familj:Flickvän.

Aktuell:Kristianstads IK:s senaste nyförvärv.

ISHOCKEY KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons