KIK värvar toppmålvakt

Meriter från elitserien, och ett SM-guld i bagaget. Stabil förstemålvakt i allsvenskan. Kristianstad IK har värvat en toppmålvakt i Martin Holst.
Sport • Publicerad 23 maj 2008
Martin Holst kommer att få en ny hemma-arena i Kristianstad.
Martin Holst kommer att få en ny hemma-arena i Kristianstad.Foto: 

Att få hem Malmöcentern Jens Svensson var en rejäl skräll.

Nu kommer nästa storvärvning för Kristianstads IK:

Målvakten Martin Holst, närmast från allsvenska Nyköping, har skrivit treårskontrakt med klubben.

- Kristianstad erbjöd en bra helhetslösning, både för mig och för familjen. Sedan känns det som en oerhört professionell klubb som verkligen vill framåt, säger Holst. Martin Holst, som fyller 30 senare i år, har ett förflutet både i allsvenskan och elitserien. Han har spelat elitseriehockey med Västerås, Djurgården och Frölunda, och var med och tog SM-guld med DIF säsongen 00/01.

De senaste två säsongerna har han spelat med Nyköping i allsvenskan, och även om laget i sig inte tillhört toppen i serien, så har Holst genomgående visat klassen. Att ha en räddningsprocent över 90 procent i ett bottenlag (91,4 den gångna säsongen) är mycket starkt.

Men i våras gick Holst och Nyköping skilda vägar.

- Vi hade gärna behållit Martin Holst, skälet till att han lämnar oss är rena familjeskäl, säger Göran Forssberg, ordförande i Nyköpings hockey.

Tanken var nämligen att familjen Holst skulle flytta till Halmstad, för att Martins sambo Git skulle börja jobba på en tjänst hon varit tjänstledig ifrån under de senaste åren.

- Men så dök erbjudandet från Kristianstad upp, och de kom med ett så bra förslag, både för mig och för min sambo att vi bestämde oss för att pröva. För samtidigt som Martin Holst tar plats mellan stolparna i KIK, så blir han också anställd på halvtid av klubben, en ny tjänst som marknadssäljare. Holst kommer också att ta hand om målvaktsträningen på ungdomssidan i klubben.

- Det ska bli roligt att inte bara spela hockey, utan också få in bitar omkring som jag känner att jag vill utveckla. Det blir lite mer framtidstänk, säger Holst.

Men hur lyckades KIK få tag på Martin Holst?

-Vi har haft koll på Martin Holst redan tidigare, jag tittade på honom för ett par år sedan. Och nu när det var klart att han skulle lämna Nyköping tog jag en chansning och slog en signal för att kolla intresset, säger Joakim Johansson, sportchef i Kristianstads IK.

- Vi vet ju hans kvaliteter, det är en toppmålvakt som är van att agera förstemålvakt, med en bra klubbteknik och många års rutin i bagaget.

Martin Holst kommer att flytta till Kristianstad under sommaren, exakt när är ännu inte klart.

Martin Holst

Ålder:Fyller 30 år i augusti.

Bor:Just nu i Nyköping, flyttar till Kristianstad under sommaren.

Familj:Sambo Git, barnen Sven 4, och Tyra 2.

Längd:185 cm.

Vikt:91 kilo.

Klubbar:Västerås IK (-99), Surahammars IF (97/98), Nyköpings IK (99/00), Djurgårdens IF (00/01), Skellefteå AIK (00/01), Halmstad Hammers (01-04), Västra Frölunda (01/02), Aalborg IK (04-06), Nyköpings IK (06-08), Kristianstads IK (08-).

Meriter:Med i juniorlandslaget 1996, SM-guld med Djurgården 00/01.

Aktuell:Allsvensk toppmålvakt som skrivit på treårskontrakt med Kristianstads IK.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.