Kim Källström hetast i hettan

FOTBOLL Rutinerade landslagsmän häpnade, Tommy Söderberg tog till de stora orden. –Där är det något stort på gång, säger förbundskaptenen. Det handlar om Kim Källström. Och om supertalangens internationella genombrott.
Sport • Publicerad 14 februari 2001
Kim Källström, var planens dominant och det var supertalangens internationella genombrott. 18-åringen från Häcken var bäst på plan.Bild: SCANPIX
Kim Källström, var planens dominant och det var supertalangens internationella genombrott. 18-åringen från Häcken var bäst på plan.Bild: SCANPIXFoto: Het lirare.

Landslaget tog den nödvändiga poängen (0–0) mot Qatar och spelar final i Kings Cup mot Kina (5–1 mot Thailand) på lördag.

Matchen går inte till historien.

Det var landslagets sämsta hittills i Thailand, ett jobb som skulle göras och gjordes. Men det matchen hade var Kim Källström.

Och med honom lugnet, modet, fräckheten, de tunga skotten, de öppnande passningarna, vändningarna, vrickningarna, dragningarna. 18-åringen från Häcken var planens dominant.

Det mesta som landslaget skapade låg Kim bakom. Två distansskott som tippades till hörna, framspelningar till Christoffer Andersson och Jeffrey Aubynn. Den senare brände två frilägen.

–Han är både bollvinnare och en tekniker. Jag minns när jag såg honom i en inomhusturnering i Borås för två år sedan. Jag blev fascinerad över att en så stor och grov kille kunde ha ett så fint umgänge med bollen, säger Tommy Söderberg.

Att Kim Källström är en av svensk fotbolls stora framtidsmän är ingen nyhet. Förbundskaptenerna testade honom i innelandskampen mot Finland för några veckor sedan. Men de större landslagssammanhangen skulle bli en senare fråga.

Trodde Kim.

Trodde förbundskaptenerna.

Frågan är om inte alla tre får tänka om.

–Kim, vad ska vi säga...de andra spelarna kom fram och frågade hur länge han spelat i landslaget, säger Tommy Söderberg.

Ändå plockade förbundskaptenerna – lika märkligt som oväntat – av honom efter 70 minuter. Kim reagerade med att öppet visa sin besvikelse, slog ut med handen och skakade på huvudet.

–Han hade ett gult kort och vi ville inte riskera något, förklarar Tommy Söderberg.

–För stunden blev jag besviken eftersom det gått bra. Men nu gör det inget. Det behövdes fräscha ben i den här värmen, säger Kim. Övergången från allsvenskan till landslaget blev inte så stor som han först trodde. Det tackar Kim, vald till årets nykomling i fjol, alla matcher i pojk-, junior- och U21-landslaget för.

–Jag har gjort 40-50 internationella matcher och det är klart att man har det med sig i ryggsäcken. Alla vet att det är skillnad mellan att spela hemma i allsvenskan och internationellt. Det visar att det är bra att lägga pengar på sånt som pojklandslag, säger Kim.

På läktaren satt Gambetti Domenico, talangscout från italienska serie B-klubben Genoa.

–Källström, very good, sade Domenico som på knagglig engelska påpekade att han inofficiellt även hjälper Parma. Det ska vara något åt det senare hållet för att Kim ska lämna Häcken. I höstas sprack det i sista stund med en klubb. Nu stannar han i på Hisingen, åtminstone tills vidare.

–Det skulle vara fel att svika Häcken. Händer det något så ska det möjligen vara i sommar.

I stället fortsätter han att jobba på sina få svagheter. Kim vet att han behöver bli lite kvickare. Därför följer han ett träningsprogram som trestegstränaren Pierre Andersson sytt ihop.

–Samtidigt får man inte tänka så mycket på det man inte är så bra på. Det är mina styrkor som gjort att jag blivit uttagen i landslaget och dom måste jag jobba vidare med. Det är olika styrkor som gör varje spelare unik.

Källström har visat sina.

Av Henrik Skiöld, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.