Annons

Kimmens säsonger

Sport • Publicerad 31 mars 2001

1989–90

Efter flera år på handbollens bakgård skulle IFK tillbaka till elitserien. Jonas Sandberg och Lennarth Ebbinge plockades hem från Spanien medan Joachim Stenbäcken värvades från Hellas i Stockholm.

Annons

–Jag hade anbud från Vikingarna, Växjö och IFK Malmö när IFK ringde. Uffe Larsson, Anders Rantatalo och Göran Svensson låg på hårt och jag tyckte det lät spännande.

Det tog ett tag att spela samman stjärnorna men när det var dags för kval så gick IFK inte att stoppa.

–Klivet upp i elitserien tog vi en fredagkväll uppe i Katrineholm. En riktig höjdare, minns ”Kimmen.

Betyg: 4 vingar.

1990-91

IFK fortsatte värva spelare utifrån. Thimmy Andersson, Jan Stankiewicz och Magnus Wanne var några som kom för att förstärka laget inför elitseriecomebacken.

Men det gick käpprätt åt skogen. ”Kimmen” var lika dålig som alla andra. 32 mål på 16 matcher är ingenting för en målspruta.

–Hela säsongen var ett enda stort mörker. Uffe Sandgren lyckades inte få ihop truppen, varken på plan eller utanför. Det är den tråkigaste säsongen i hela mitt liv.

Betyg: 1 vinge.

1991-92

Annons

Tillbaka i division I – dessutom med en tunn spelartrupp. Då gör IFK en av sina bästa säsonger i modern tid. Målvakten Veroljub Kosovac var spelande tränare och hade en vass förstauppställning som hade turen att klara sig utan skador. Joachim Stenbäcken, Dragan Mihailovic, Vlado Samardzic, Thimmy Andersson, Anders Mårtensson och Olof Grönros vann allsvenskan i överlägsen stil.

–En fantastisk säsong. Det bara rullade på, vi krossade allt motstånd.

Betyg: 5 vingar.

1992–93

–Vi hade något stort på gång. Tyvärr gick både Dragan och Vlado sönder och det blev allsvenskan efter jul.

Men ”Kimmen” var lysande, hans bästa säsong i IFK-tröjan. På hösten var han trea i skytteligan och många ville ha med honom i landslaget. Dock inte Bengt Johansson.

–Men det var nära, det har han berättat för mig efteråt. Tyvärr valde han Jerry Hallbäck istället.

Säsongen slutade i dur. IFK återvände till elitserien genom att besegra Alingsås med 15–12 på bortaplan. Johan Meijegårdh blev stor matchhjälte.

Betyg: 5 vingar.

1993-94

Annons

”Kos” och Dragans sista år i IFK – och klubben hamnade i allsvenskan på nytt.

–Vi tvingades gå den långa vägen tillbaka men klarade det genom att besegra Växjö i kvalet. En härlig seger inför en fullsatt Idrottshall.

Betyg: 4 vingar.

1994–95

:Nu skulle det bli slut på hissåkandet mellan elitserien och allsvenskan. IFK värvade storskytten Lasse Olsson och liraren Johan Lindahl. IFK gick till slutspel, väl där gav man bort segern mot Skövde.

–Mitt enda slutspel med IFK och min klart ojämnaste säsong. Pelle Sjödin utmanade mig om platsen som mittsexa och det var jag inte van vid.

Säsongen fick ett trist slut. ”Kimmen” fick inget nytt kontrakt.

–Jag har egentligen aldrig fått något svar på varför. Men det var tråkigt.

Betyg: 3 vingar.

1998–99

Annons

”Kimmen” lessnade på livet i Stockholm för andra gången i sitt liv och bestämde sig för att återvända till Kristianstad och IFK.

–Det bästa med den här säsongen var att jag fick göra en säsong tillsammans med Pelle Larsson.

Ekobrottsmyndigheten slog till mot IFK och laget försvann ner i division II efter förlust i sista omgången mot Anderstorp.

Betyg: 1 vinge

1999–00

–Vi bestämde oss att det fick räcka med ett år i division II, och det klarade vi. Vi hade en bra mix mellan rutinerat och ungt, säger ”Kimmen” som passerade Uffe Larsson i tabellen om alla tiders IFK-skyttar.

”Kimmen” är näst bäste IFK-målskytt. Bara Bo ”Tjommen” Ahlberg är bättre.

Betyg: 4 vingar.

2000–01

–Lite tidigt att göra bokslut. Man borde väl egentligen avvakta morgondagens resultat. Men helt klart så har det varit en tung säsong. Vi har förlorat många matcher med uddamålet och flera spelare har haft problem med skador.

Annons

Det gäller inte minst honom själv.

–Jo, kroppen börjar säga ifrån. Förlorar vi imorgon så är det troligt att jag spelat min sista match i IFK.

Betyg: 3 vingar.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons