"Kimse" bakom Åhus förvandling

HANDBOLL Ifjol ett bottenlag. I år ett topplag. En av anledningarna till Åhus Handbolls förvandling stavas Joakim Knutsson. Storskytten ”Kimse” vände hem till moderklubben och nu toppar Åhus serien.
Sport • Publicerad 12 november 2001

Laget vann seriefinalen mot KFUM Kalmar med 29-24 och leder handbollstrean en poäng före Karlshamn och två före Kalmar och Vinslöv.

– Det är inte bara min förtjänst. Jag har varit punktmarkerad stora delar av matcherna, säger ”Kimse”.

– Vi visar en härlig moral och det är därför vi vinner. Ifjol säkrade Åhus kontraktet i den allra sista omgången.

I år är laget obesegrat efter sex omgångar. Fem segrar och en oavgjord.

Joakim Knutsson är inte hela förklaringen till Åhus förvandling.

En spelare gör som bekant inte ett helt lag.

– Visst är ”Kimse” viktig, men inte minst idag visar killarna att de mognat. Vi har fem 81:or på plan och de visar att de mognat mycket det senaste året, säger tränaren Jonas Jönsson.

– Vi är på väg att tappa matchen vid ett par tillfällen. Ifjol hade killarna vikit ner sig, börjat gnälla på domaren och vi hade förlorat matchen. Nu tog killarna sig i kragen och visade hjärta. Därför vann vi matchen...

Seriefinalen, båda lagen hade bara tappat en poäng innan lördagens match, hade allt.

En härlig inramning, bra spel och en hel del dramatik. Kalmar var förvarnade om Joakim Knutssons kapacitet och redan från första avkast satte man Andreas Stening som överrock.

”Kimse” tog plats vid mittlinjen och där blev han kvar stora delar av matchen.

Men det verkade inte försämra Åhus spel.

Efter tolv minuter var ställningen 7-2 till hemmalaget.

– Det händer ganska ofta att jag blir punktad, så vi tränar mycket på hur vi ska agera. Vi kanske rent av tjänar på att jag blir punktad, säger ”Kimse”.

– Man vet aldrig hur det gått om dom spelat sex-noll-försvar...

Åhusspelarna glänste och Magnus Ivarsson bjöd publiken på flera delikatesser. Men kanske gick det lite väl lätt i inledningen.

Åhusspelarna blev nonchalanta, började slarva och Kalmar knappade in.

– Det är så typiskt oss. Höga toppar och djupa dalar, men nu har vi lärt oss att ta oss ur de djupa dalarna, menar Jonas Jönsson.

När Kalmar bara var en boll efter 8-9, så skärpte Åhus till spelet igen och ledde med 13-10 i paus. Så långt hade Joakim Knutsson bara gjort två mål. I andra halvlek tog han över mer och mer.

När matchen stod och vägde 23-22 var det ”Kimse” som skulle göra det för Åhus. Han gjorde lagets kommande tre mål och fixade 26-23 och matchen var avgjord.

Han överglänstes egentligen bara av e-n spelare – Åhus målvakt Jonas Nyström.

Han radade upp kvalificerade räddningar och var tillsammans med ”Kimse” den stora skillnaden mellan lagen.

Nyström noterades för 25 räddningar och flera av dom var matchavgörande.

Seriefinalen gav ett klart besked.

Åhus är i topp för att stanna.

– Det är för tidigt att snacka om serieseger, men det har i alla fall börjat bra. Snart är vi mogna att ta klivet upp i tvåan, avslutar Jonas Jönsson.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.