Annons

Omark: "Hockey är en underhållningssport"

En artist gör comeback i SHL.
Linus Omark, 34, är hemma för att vinna SM-guld – och utöka en redan lång lista av YouTube-klassiker.
Ishockey • Publicerad 6 september 2021
Linus Omark är tillbaka i SHL. Arkivbild
Linus Omark är tillbaka i SHL. ArkivbildFoto: Claudio Bresciani/TT

Efter förra säsongen stod det klart att profiler som målvaktsfantomen Viktor Fasth, Växjö, och färgstarke forwarden Dick Axelsson, Djurgården, lägger av. Samtidigt flyttade Linus Klasen, Luleå, tillbaka till Schweiz.

Tack och lov så vände en rad profiler hemåt också.

Annons

Carl Söderberg är tillbaka i Malmö efter åtta NHL-säsonger, Ryan Lasch gör comeback i Frölunda, Färjestad har ett helt koppel med hemvändande profiler och Linus Omark kommer tillbaka till Luleå.

Den 34-årige pucktrollaren från Övertorneå har inte spelat en full SHL-säsong sedan 2008-09. Han gjorde ett kort gästspel i Luleå, elva matcher, när han lämnade NHL våren 2014.

– Det var en familjesituation som gjorde att jag kom hem nu, jag hade ju ett år kvar där borta (i Geneve-Servette), sedan är Luleå Hockey mitt lag här i Sverige. Jag har drömmar om att vinna ett SM-guld och det passade bra nu, säger Omark som skrivit kontrakt på 1+2 år i Luleå, men kan bli tillbakakallad till Schweiz efter säsongen.

Öst in poäng

Under sina tolv år utomlands har han öst in poäng och dominerat på de flesta ställen med NHL som undantag. Han är tidernas överlägset främste svensk i KHL med 353 poäng på 401 matcher, han slutade tvåa i poängligan i schweiziska NLA med Genève-Servette i fjol där hans lag föll i finalserien

Och han har skapat YouTube-klassiker. Sök på hans namn och du får upp 14 olika varianter.

Där finns höjdare som lobbstraffen för Tre Kronor mot Schweiz, helikoptersnurren som föregick straffmålet i NHL-debuten med Edmonton, Zorrovarianter och sköna framspelningar och mål.

Omark säger att det händer att han går in och kollar, men någon favorit bland sina trollerinummer? Näe.

– Sånt där får jag tänka på efter karriären. Jag har den spelstilen och hockey är en underhållningssport, så jag försöker bara vara mig själv, säger han.

"Gillar att vara i centrum"

TT: Är det en extra motivation att göra snygga grejer?

– Det är aldrig något jag tänker på, det bara blir, men som person gillar jag att vara i centrum, säger han.

Annons

Och han lovar nya läckerheter. Bara publiken släpps in igen:

– Hockey är en underhållningssport och fyller vi bara läktarna så att folk får komma kommer det garanterat att hända något. Man anpassar sig till alla situationer, men hockey är roligare med publik. Den där extra lilla grejen faller bort utan, säger Omark.

Han kommer så klart att få en hel del press på sig från Luleåsupportrarna. De älskar att Omark är tillbaka och hoppas att han ska bli det sista lilla lyftet i ett redan starkt lag.

– Det visste jag ju när jag skrev på, det är höga förväntningar och krav, hade jag inte varit redo så hade jag inte "sajnat". Jag har förberett mig bra både mentalt och jobbar hårt på isen för att vara mitt bästa jag. Jag har haft press genom hela karriären, men det blir lite extra nu. Man läser ju vad som skrivs, säger han.

TT: Vad skulle det betyda för dig att vinna guld med Luleå?

– Det är ingen hemlighet att det vore stort. Klubben har ju bara vunnit en gång och inte sedan 1996, att få vara en del av det framför släkt och vänner hade varit stort. Men det blir jämnt, det är säkert åtta-tio lag som kan vara med, sedan gäller det att göra det där extra för att vinna.

Det sistnämnda kan just Linus Omark stå för.

Fakta: Linus Omark

Född: 5 februari 1987.

Moderklubb: Övertorneå.

Klubbar i karriären: Luleå, Dynamo Moskva, Edmonton, Oklahoma (AHL), Buffalo, Zug, Jokerit, Salavat Julajev, Genève-Servette.

Främsta meriter: VM-guld 2017, VM-brons 2009 och 2010.

Fakta: Linus Omark

+ Ryan Lasch, Frölunda. Göteborgslaget saknade sitt amerikanska spelgeni på ett brutalt sätt förra säsongen. Så nu är 34-åringen tillbaka för sin tredje sejour i klubben där han vunnit två SM-guld och tre CHL-titlar.

+ Carl Söderberg, Malmö. Tillbaka i moderklubben efter tio år, först två år i Linköping och sedan lite drygt åtta säsonger i NHL. Landslagscentern, som tog VM-guld 2017, kommer att bli ett jättelyft för både Redhawks och SHL.

+ Marcus Nilsson, Färjestad. Vann poängligan i SHL 2019-20 och lämnade ett stort tomrum efter sig när han försvann till KHL. Intressant comeback i Färjestad som bara blev åtta i fjol och förutom Nilsson också får hem profiler som backen Mikael Wikstrand och forwardstrion Joakim Nygård, Linus Johansson och Jacob de la Rose (i Leksand före NHL-äventyret).

+ Marcus Sörensen, Djurgården. Lämnar San Jose efter fem säsonger och förstärker ett ihåligt Djurgården. Snabb och målfarlig, kommer att dra ett tungt lass offensivt.

+ Jonathan Pudas, Skellefteå. Den spelskicklige backen, tillika publikfavorit, återvänder efter en säsong i KHL.

+ Marcus Högberg, Linköping. Efter fyra säsonger i Nordamerika, och 42 NHL-matcher för Ottawa, är den 26-årige målvakten tillbaka.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons