Klinikchefer åtalas efter sponsoravtal

Två klinikchefer inom folktandvården i Region Skåne åtalas för ett sponsoravtal med Landskrona Bois för 111000 kronor. De åtalas för trolöshet mot huvudman.
Sport • Publicerad 26 maj 2005

Enligt kammaråklagare Per Nichols vid Riksenheten mot korruption har de missbrukat sin förtroendeställning och skadat sin huvudman, skriver Helsingborgs Dagblads nätsida.

I december skrev klinikcheferna avtalet med Bois om ett guldpartnerpaket för 2004 och i det ingick reklamplatser på idrottsarenan, tillträde till hemmamatcher och en resa.

Klinikerna fick en faktura på halva beloppet, men efter kontakt med Bois delades fakturan upp i fyra delar. I stället för ett guldpartneravtal ändrades texten på fakturorna till annonskostnader.

Enligt åklagaren gjordes en förändring för att kostnaden på varje faktura skulle hamna under den gräns på ett basbelopp som medför att fakturan automatiskt granskas av Region Skånes betalningssystem, skriver tidningen.

Därigenom betalades fakturor på vardera 25000 kronor plus reklamskatt utan granskning. Beloppet låg nämligen på en nivå där klinikcheferna hade egen delegationsrätt. (TT)

FOTBOLL LANDSKRONA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.