Klüft slutar med mångkampen

Carolina Klüft har fattat ett definitivt beslut: Det blir ingen mer mångkamp. I stället ska hon nu satsa på längd och tresteg. "Jag har hållit på med mångkamp i flera år. Jag är sugen på något nytt", säger Klüft.
Sport • Publicerad 20 mars 2008

Friidrottsstjärnan har nu bestämt sig för att inte försvara sitt OS-guld från Aten utan i stället gå vidare i sin karriär. Beslutet menar hon hänger ihop med att glädjen försvunnit och hon fått allt svårare att motivera sig.

- Jag älskar mångkamp. Det är otroligt häftigt. Kanske kan jag komma tillbaka om något år, men just nu har jag inte den motivation för mångkamp som krävs för att kunna prestera på topp, säger Klüft till Smålandsposten.

- Jag har följt mitt hjärta och det är värt 1000 gånger mer än ett eventuellt OS-guld. Nu känner jag en otrolig motivation och hunger, säger hon till Svenska Dagbladet.

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen utvecklade hon tankarna bakom beslutet:

- Det har varit både lätt och svårt. Lätt för att jag verkligen har känt vad jag verkligen vill göra, men svårt för att fundera på vad det beror på - och att hitta mod att fatta det här beslutet. Men nu när jag har bestämt mig känner jag verkligen att det är helt rätt.

- Jag vill kunna känna mig fräsch i kroppen och inte alltid vara supersliten i slutet av veckorna. Dessutom ska det bli skönt att få lite mindre medietryck på sig.

TT: När började du fundera i de här banorna?

- Svårt att säga, det har givetvis kommit stegvis. Under de två sista åren tror jag att förändringen skett. Till en början visste jag nog inte varför jag inte kände samma glädje inför sjukampen utan har ändå fortsatt och kämpat på, verkligen velat ge allt för att jag älskar grenen så mycket. Men efter VM i Osaka så kände jag en tomhet, lite grann att jag var beredd att kanske gå åt ett annat håll. Men jag ville ge mig tid att fundera, eftersom det var ett stort beslut. Nu har jag fått den tiden, nu känner jag mig trygg med mitt beslut.

I Carolina Klüft hade Sverige haft ett nästintill givet OS-guld i sjukamp. Nu blir det inte så och eventuell besvikelse från omgivningen bryr hon sig inte om.

Klüft, som missade inomhus-VM i Valencia på grund av en lårskada, har ett personligt rekord på 6,97 i längd. Hennes förhoppning är att ta sig över sjumetersgränsen.

- Jag hade ju aldrig bytt om jag inte hade trott på det, att jag kan bli grym i de här grenarna, säger Klüft till SvD. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.