GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Konkursen nära för IFK Kristianstad

HANDBOLL Det blir inget skatteackord för IFK Kristianstad. Igår meddelade kronofogden sitt beslut. Klubben måste därför skaka fram ytterligare 900000 kronor för att undvika konkurs.
Spelarna informerades. I går kväll, innan träningen skulle börja, kallade Ingvar Edvardsson till ett möte där han berättade att kronofogden beslutat att säga nej till IFK:s ackord-förslag. Bild: BOSSE NILSSON
Spelarna informerades. I går kväll, innan träningen skulle börja, kallade Ingvar Edvardsson till ett möte där han berättade att kronofogden beslutat att säga nej till IFK:s ackord-förslag. Bild: BOSSE NILSSON
Foto: 

På plan har IFK börjat vinna.

Utanför går klubben sin svåraste match någonsin.

Mot kronofogden.

Och det är fördel fogden.

– Men vi ger inte upp. IFK får bara inte gå i konkurs, vi ska fortsätta kämpa, lovar IFK-basen och den obotlige optimisten Ingvar Edvardsson som var besviken efter beslutet.

– Jag hade räknat med ett positivt besked, helt klart.

Den 25 januari lämnade IFK in en ansökan om ackord till skattemyndigheten i Malmö.

IFK erbjöd 1,3 miljoner kronor som en avbetalning på den skatteskuld som sammanlagt uppgår till 2,2 miljoner.

Kronofogden Per-Henrik Björverud granskade IFK:s förslag i knappt två veckor – och igår meddelade han sitt beslut.

– Det blir avslag. Jag godkänner inte något skatteackord. Kronofogdemyndigheten konstaterade visserligen att staten inte får någon större utdelning om klubben tvingas kasta in handduken. Men den samlade bedömningen är trots allt att det inte skulle vara till fördel för det allmänna att acceptera det föreslagna ackordet. En anledning till det är att allvarliga anmärkningar riktats mot klubbens redovisning och indirekt mot den gamla styrelsen.

– En del av utgifterna redovisades aldrig på ett korrekt sätt, säger Per-Henrik Björverud.

Styrelsen byttes ut under 1999 och genom kronofogdens beslut är nu fältet fritt för att kräva den förra styrelsen på skatteskulden. Om klubben inte får in de pengar som behövs kommer kronofogden att rikta kravet mot minst fyra före detta styrelsemedlemmar.

–Lagen som reglerar styrelsens ansvar är strikt. Om de vägrar att betala får ärendet prövas av domstol, säger Per-Henrik Björverud.

Det som åtminstone tillfälligt kan rädda IFK är att den faktiska skulden hos kronofogden ännu bara är drygt 190000 kronor. Resterande kommer att inkomma först senare i vår.

Det innebär att IFK nu kan betala skulden som är akut och på det sättet ”köpa” sig tid för att få i hop mer pengar.

Den möjligheten bekräftas också av Per-Henrik Björverud.

–På mitt bord har jag en restförd skuld på 196547 kronor. IFK kan naturligtvis betala det och köpa sig tid. Men totalt ska staten ha in allt, det vill säga 2,2 miljoner. Roland Jensen, IFK:s ekonomiske rådgivare, har varit informerad under resans gång och var inte överraskad över beslutet.

– Det lutade åt det här beskedet, ja. Men det är klart...man hade hoppats.

Läs mer