Kort om OS

Sport • Publicerad 26 augusti 2004

Kronberg har medalj i sikte

Patrik Kristiansson klagade över sega ben. Robert Kronberg klappade sina – de bar ju till torsdagens semifinal.

– Säkert mitt snabbaste lopp nånsin i nollvind, säger Kronberg.

Nu snackar han om final och medalj.Häckstjärnan har varit en pålitlig gäst i de stora mästerskapsfinalerna ända sedan han sensationellt nådde hela vägen fram till OS-finalen i Sydney för fyra år sedan.

Den trenden vill han hålla. Tendensen säger att han gör det. Och själv svarar 28-åringen från Kville i Göteborg så här på frågan om det rent av är medaljläge:

– Ja, det är ju inte långt ifrån.

13,39 och trea i försöksheatet fixade semifinalplatsen. Det var inte personligt rekord, men inte långt ifrån, inte mer än fyra hundradelar av en sekund. (TT)

Motvind för Lööf och Ekström

SEGLING. Oturen fortsätter att grina Fredrik Lööf och Anders Ekström i ansiktet.

Diskvalificering, tjuvstart – och så vindskift som lämnar svenskarna i stiltje medan andra får fart. Onsdagens tredje plats efter sista kryssen blev en 14:e plats i mål.

Häromdagen hände samma sak. Svenskarna låg sexa när vindskiftet kom och räckte långnäsa åt dem. Det blev även då en 14:e plats i mål.

Efter tisdagens seger i enda racet såg svenskarna hoppfullt på fortsättningen.

Men efter onsdagens 14:e plats och andra plats – och en sammanlagd elfte plats – kan de inte på egen hand ordna medalj utan måste också ha tur med konkurrenternas resultat i de tre återstående seglingarna. (TT)

Tionde dopningsfallet

TYNGDLYFTNING. Och så var de tio. Tio dopade tyngdlyftare i OS.

Sam Coffa, vice ordförande i Internationella tyngdlyftningsförbundet (IWF), berättar för nyhetsbyrån AFP på onsdagen att ytterligare en tyngdlyftare har hindrats från att ställa upp i OS efter att ha fastnat i IWF:s dopningstest inför tävlingarna. Lyftaren kommer inte att namnges förrän utredningen är klar.

IWF är rädd för att sporten ska bli utsparkad från OS på grund av alla dopningsfall och har därför gjort många egna tester inför OS. Och dopade tyngdlyftare stängs inte bara av i två år, de hindras också från att ställa upp i de olympiska spelen fyra år senare. (TT)

Campbell vann 200 meter

FRIIDROTT. Damernas VM-final på 200 meter i Paris ifjol har gått till historien som tidernas mest dopningsmisstänkta prispall.

Segrarinnan Kelli White ströks nästan direkt ur resultatlistorna efter att ha dopat sig med sömnsjukemedicinen modafinil. Sedan framkom att White använt också både THG och epo, vilket gjorde att alla amerikanskans resultat de senaste fyra åren försvann ur friidrottsvärldens statistikböcker. Ny segrarinna blev ryskan Anastasia Kapatjinskaja och ny tvåa amerikanskan Torri Edwards – båda nu avstängda för dopning.

När alla dessa var borta vann jamaicanskan Violet Campbell OS-guldet i Aten, personbästat 22,05 räckte till seger. Amerikanskan Allyson Felix var tvåa med nya juniorvärldsrekordet 22,18. Bronset till Bahamas och Debbie Ferguson, 22,30. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.