Kort om OS

Sport • Publicerad 27 augusti 2004

Crawford vann i Kenteris frånvaro

FRIIDROTT. Torsdagen skulle ha blivit Kostas Kenteris stora dag under OS. Det var då hemmafavoriten – han som skulle ha tänt elden – skulle försvara sin OS-titel på 200 meter.

Men hans katt- och råttalek med dopningspolisen slutade med en mindre finurligt fingerad motorcykelolycka och uteslutning från spelen. Kenteris fick inte tända den olympiska elden, och inte heller publiken på Olympiastadion denna kväll. Fast det behövdes inte, publiken betedde sig ändå som om Kenteris vore med. Loppet försenades av att åskådarna, i en slags protestaktion, skanderade "Hellas, Hellas" och "Kenteris, Kenteris". De ignorerade totalt de tända skyltarna som uppmanade till "tystnad inför starten" och buade i stället ut de amerikanska favoriterna Shawn Crawford och Justin Gatlin.

När finalen väl kom iväg var det ändå amerikanerna som dominerade. Crawford vann på 19,79, 22 hundradelar före landsmannen Bernard Williams. Justin Gatlin, mästare på halva distansen, fick brons med tiden 20,03.

Frank Fredericks gjorde sitt sista lopp i karriären. 36-åringen från Namibia slutade fyra i finalen med tiden 20,14. Fredericks har gjort den näst snabbaste tiden i världen på distansen (19,68), ändå fick han i det loppet stryk med 36 hundradelar av en viss Michael Johnson. (TT)

"Dream Team" klart för semifinal

BASKET. Hånade och kritiserade under OS – men likväl klara för semifinal.

Efter segern mot Spanien – 102–94 – väntar nu Grekland eller Argentina för USA:s basketlandslag.

På storbildsskärmen visades bilder när Michael Jordan, "Magic" och de andra i Dream Team tog OS-guld 1992. På planen tog den fjärde upplagan av "drömlaget" ett steg närmare mot ett guld.

Men det var många som inte trodde var möjligt.

För efter två förluster, mot Puerto Rico och Litauen, har medaljerna verkat avlägset för USA:s basketlag, men när det väl behövdes, då levererade man, och framförallt Stephon Marbury.

Den lilla guarden, med det stora spelet, visade vägen under den sista "quartern" och satte bland annat sex av nio trepoängare under matchen.

Till slut blev det 31 poäng för Marbury, faktiskt rekord för USA i OS-sammanhang, och tillräckligt för att hålla undan för Spanien. Precis som i matchen mot Grekland hade USA övertaget under stora delen av matchen men lyckades inte ta skaka av sig motståndarna förrän i slutet. (TT)

Phillips avgjorde i första hoppet

FRIIDROTT. Amerikanen Dwight Phillips avgjorde längdtävlingen redan i sitt första hopp.

Ingen kom i närheten av Phillips inledningshopp som mättes till 8,59. John Moffitt såg med 8,47 till att det blev dubbelt USA överst på prispallen. Spanjoren Joan Lino Martinez var trea med 8,32. Finalen var en högklassig historia med åtta hoppare över 8,20. (TT)

Felix Sanchez vann som väntat

FRIIDROTT. Felix Sanchez är oslagbar på 400 meter häck, han har inte förlorat på distansen sedan juli 2001. På torsdagskvällen var killen från Dominikanska Republiken överlägsen i OS-finalen.

Han vann på världsårsbästat 47,63 och var nästan en halv sekund före jamaicanske tvåan Danny McFarlane i mål. Fransmannen Naman Keita var trea med tiden 48,26.

Sanchez är en av tre som i Golden League slåss med Christian Olsson om jackpoten på 1 miljon dollar, cirka 7,5 miljoner kronor. (TT)

Tung baksmälla väntar efter OS

OS. Atens olympiska party är snart över.

Nu väntar baksmällan. Sällan har en olympisk arrangör hamnat i en så kluven situation som Aten och Grekland 2004.

Å ena sidan: toppbetyg för en uppfräschad stad, fungerande säkerhet, utmärkta kommunikationer, partystämningen i stan och de eleganta arenorna.

Å andra sidan: ekonomiskt haveri, dåliga publiksiffror och de ständiga misstankarna om dopning.

Redan inför OS varnade internationella kreditvärderingsinstitut för att Grekland riskerade att nedgraderas på grund av landets dåliga finanser. Sedan dess har OS-notan växt ytterligare.

Ursprungligen skulle spelen i Aten kosta 42 miljarder kronor. Det senaste budet, uppgivet av källor inom finansdepartementet till Reuters i onsdags, talar om 91 miljarder – mer än dubbelt så mycket som väntat. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.