Annons

kort om sport

Sport • Publicerad 25 september 2001

BROTTNING. Eslöv blev bästa klubb när Hästveda BK anordnade sin numera traditionella Hilding Cup, en ungdomstävling i brottning som ökar i antal deltagare för varje år.

– Vi hade räknat med lite över hundratalet ungdomar till lördagens tävlingar men så var det 145 som vägde in, sade Agne Nilsson, Hästvedas starke man inom brottningen.

Annons

– Det är kul att så många ställde upp i tävlingen även om de sista matcherna inte blev klara förrän vid sex-tiden på kvällen.

– Här var också en hel del ungdomar från danska klubbar vilket är positivt för utbytet.

Som vanligt håller de lokala klubbarna sig bra framme i prislistorna. På ungdomssidan tog Ores Sakir Agusi hem segern i lättaste klassen det vill säga 46 kg. I tyngsta klassen var det Johan Sandell från Ballingslöv som stod överst på prispallen.

I 58 kg klassen var det ett intressant möte mellan två gamla mästares söner. Den duellen vann Christoffer Ljungbäck som vann klassen, medan Sebastian Tallroth fick nöja sig med tredje plats.

I juniorklassen blev Hästvedas Lenny Lavin två i 85 kg klassen. Johan Jörliden som tidigare brottades för Hästveda vann 76 kg klassen nu tävlande för Malmö Tigers.

André Jönsson, Tyringe, Jesper Karlsson, Viking och Daniel Svensson, Trim, vann sina respektive klasser av de lokala brottarna i pojkklasserna. MOTOCROSS. SMK Kristianstad är inte bara Jonny Lindhe, Jonte Engdahl och Fredrik Werner.

Det finns påläggskalvar för framtiden. Som bröderna Isak och Jakob Larsson samt Hampus Kallberg.

Trion lyckades mycket bra i tävlingar i Uddevalla. Hampus Kallberg fyra respektive trea i sina båda heat – och gav därmed totalsegraren Felix Wising en fight.

Isak Larsson blev totalsegrare i klassen 80cc 12–15 år. SMK-föraren blev trea i första heatet och vann andra. Det räckte för att hålla undan för Tim Axelsson, Dals MK, och Jimmy Sörmander, Eksjö. PONNYGALOPP. Mälaredalens Ponnygaloppklubb vann lag-SM i galopp på Jägersro efter dominerat de tre minsta kategorierna. Arrangörsklubben, Skånska Ponnygaloppens, båda lag tog SM-silver och brons.

Lag-SM kom kom att handla om de tre bröderna Gustavsson som ensamma plockade ihop de 28 poäng som kom att utgöra vinnareresultatet för Mälardalens Ponnygaloppklubb.

Annons

Att dubble svenske mästaren, derbysegraren Cathrine Abrahamsson från Kristianstad, med svåra smärtor efter ramlat av och blivit trampad strax före start, totalt dominerade största kategorin, D, och med klubbkompisen Nathalie Jörgensen från Hörby som lika säker tvåa hjälpte därför Skånska Ponnygaloppen föga. Arrangörsklubbens två lag fick inrikta sig på SM-silver och brons.

I kategori B blev det ännu en seger för Skånska Ponnygaloppen efter överlägsen dominans av årets svenske mästare, 12-åriga Charlotta Ågård-Orsmark från Jonstorp. Hon vann klart före Zandra Svensson från Mälardalens Ponny GK, som var starkt hotad av Amanda Råsberg från Hässleholm som blev trea efter en orolig start. BROTTNING. Gärds BK fortsätter där man slutade förra säsongen, det vill säga att dominera i prislistorna när de olika åldersklasserna inom tjejbrottningen avgöres.

Nu var det 95 stycken som vägde in när Hilding Tjej Cup avgjordes under söndagen i Hästveda idrottshall. Här var det tjejer även från Danmark och Norge, utöver en stor del av svenska eliten, som deltog i tävlingarna.

Gärds blev bästa klubb och fick tre segrare.

Sofie Jörgensson och Caroline Lövkvist infriade favoritskapet i sina respektive klasser på ungdomssidan, liksom Ida Stjernberg på flicksidan.

Nu är det inte bara dessa här tre rutinerade tjejbrottarna som för fram klubben i toppen, utan det börjar bli bra bredd.

BK Ore har också en del duktiga brottare på tjejsidan, tog hem två segrar genom Linnea Martinson och Fatime Agusi.

I 32 kg klassen som Agusi vann, hade Ore tre av de fyra tjejerna i prislistan.

Sara Agusi blev tvåa efter Linnea Martinsson. Så nog har även Ore bra bredd på tjejsidan.

Sösdalas Ida Nordgren är en tjej som brukar ha framskjutna placeringar när det är dags för tävlingar och blev tvåa i Hästveda. BORDTENNIS. Degeberga GoIF hade två deltagare i pojkar 15 år när region Top-12 i pingis avgjordes i Lessebo under två dagar. Det är de tolv högst rankade i regionen som möts, alla mot alla.

Annons

Bäst gick det givetvis för ordinarie Joel Persson som blev fyra efter sju segrar och fyra förluster. Joel var mycket nära en tredjeplats, hade 2-0 i set och matchboll mot slutliga trean Cheng Yu Tang, men förlorade oturligt med 2–3. Om Joel blivit trea hade han varit reserv i riks Top-12.

Christoffer Cederholm var reserv och blev kallad så sent som i torsdags.

Han slutade på elfte plats efter två segrar och nio förluster. Även Christoffer spelade bra och tog flera set i sina matcher.

För Joel var det hans bästa insats i Top-12. Han är 14 år och spelar ytterligare ett år i P 15. I fjol blev han trea i P 13 (rätt ålder), men året innan tia i P 13, ett år för ung. En klar styrkeförbättring för Joel.

På söndag arrangerar Degeberga GoIF första omgången i pingisiadens zonfinal för P11 i gamla sporthallen i brandstationen.

– Vi har själva fem startande av totalt 24 från Kristianstads- och Hässleholmstrakten, berättar ledaren Bo Persson.

Bertil Åkesson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons