Annons

kort om sport

Sport • Publicerad 20 juni 2001

Fuskare – nu även smugglare

SKIDOR. Finländska skidlandslagets före detta tränare Kari-Pekka Kyrö har anhållits i Jyväskylä och suttit häktad sedan i måndags.

Annons

Kyrö misstänks ha gjort sig skyldig till smuggling före VM i Lahtis, där sex finländska skidåkare åkte fast för dopning. Biträdande chefen vid centralkriminalpolisen, Kauko Aaltomaa, bekräftar att några personer anhållits de senaste dagarna och att Kari Pekka-Kyrö har förhörts.

Aaltomaa berättar även att polisen har tillgång till material som gör det befogat att misstänka smuggling av dopningspreparat före VM i Lahtis.

Polisen har i samband med dopningsskandalen också undersökt skidförbundets bokföring åren 1996-2000, som överlämnades av förbundet på måndagen.

Sunneborn har blivit varm i kläderna

FRIIDROTT. I tisdagens friidrottsgala i estniska Tartu hoppade formstarke Mattias Sunneborn 7,88 i längd. Han slutade trea efter Aleksej Lukasjevitj, Ukraina, som avgjorde i sista hoppet med 8,17 och passerade kubanan Luis Meliz, som tidigare hade hoppat 8,10.

–Det blev bättre och bättre och i mina tre sista hopp hade jag 7,65, 7,70 och 7,88 och då var det vindstilla, sa Mattias, som tävlade i landslagskläderna.

–Jag kom ju inte med till Europacupen, så detta fick vara min Europacup.

Nu väntar en träningsperiod för Mattias, om han nu kan hålla sig från tävlingarna.

–Man är rätt tävlingssugen just nu, sa han.

Det blev svensk på 110 m häck genom junioren Philip Nossmy, Malmö AI. Efter en mindre lyckad start kunde han ändå vinna på 13,87.

Annons

$SUBT_ON$Paris Saint-Germain storsatsar

$SUBT_OFF$nFOTBOLL. Paris Saint-Germain hårdsatsar efter en bedrövlig fotbollssäsong. Klubben, som kom först på niondeplats i franska ligan, har gjort klart med tre nyförvärv inför kommande säsong:

Spanjoren Paralo Aguirela Cristobal, 34-årig försvarare från Espanyol.

Argentinaren Gabriel Heinze, 23, med spanska Valladolid som senaste klubbadress.

Lionel Potillon, 27-årig försvarare från franska St Etienne.

PSG säger också att anfallaren Ronaldinho kommer till Frankrikes huvudstad på onsdagen för att skriva på ett femårigt kontrakt. Ronaldinho representerade tidigare brasilianska klubben Gremio.

$SUBT_ON$Ny medalj till Sverige i bowling-EM

$SUBT_OFF$nBOWLING. Medalj på varje distans är modellen för de svenska herrarna vid bowling-EM i Ålborg, men något guld har det inte blivit ännu.

På tisdagskvällen tog trion Martin Blixt, Anders Öhman och Patrick Backe brons i tremannalag. Det var Sveriges tredje medalj på herrsidan och den femte totalt i mästerskapet.

Liksom tidigare var det de finländska herrarna som tog hem spelet. Mika Luoto var med om att vinna sin tredje guldmedalj, denna gång ihop med Kimmo Lehtonen och Sami Konsteri. Det var 23-årige debutanten Konsteri som satte pricken över i:et när han avslutade med en 300-serie, den tredje någonsin i EM:s 40-åriga historia.

Annons

$SUBT_ON$Ny skandal skakar cykelsporten

$SUBT_OFF$nCYKEL. Cykelsporten dras inte bara med dopningsskandaler. Nu påstår Festinastallets tidigare manager Bruno Roussel att Richard Virenque försökt att muta Jan Ullrich i Tour de France 1997.

Det är den franska tidningen Le Monde, som tagit del av Bruno Roussels memoarer, som kommer ut i handeln på onsdag.

Roussel skriver att Virenque erbjudit Ullrich 100000 franc, motsvarande 140000 kronor, för att ”få vinna” en etapp i 1997 års Tour de France.

Roussel påstår också att Virenque erbjudit några cyklister 14000 kronor vardera om de kunde hjälpa honom att vinna hela tävlingen. Men det var tyske Jan Ullrich som vann ”Touren”.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons