Annons

Krislaget tog andra raka: "Har lyft oss"

För första gången på nästan två månader har krislaget HV71 vunnit två matcher på raken.
Efter 5–4 borta mot Djurgården tog laget ett jättekliv upp på slutspelsplats.
Ishockey • Publicerad 26 januari 2021
HV-jubel – för andra matchen i rad. Anton Wedin (57) klappas om efter sitt 2–1-mål av Eric Martinsson.
HV-jubel – för andra matchen i rad. Anton Wedin (57) klappas om efter sitt 2–1-mål av Eric Martinsson.Foto: Anders Wiklund/TT

Segern i ångestmötet mot Linköping i lördags gjorde att Jönköpingslaget lämnade jumboplatsen.

Vinsten i Stockholm innebar ett hopp upp från kvalplats till tionde plats, den sista slutspelsplatsen, i den svårt haltande tabellen.

Annons

Det är första gången på nästan två månader som krislaget, som tippades slåss om SM-guldet, vunnit två matcher i rad.

"Lillis"-effekt

En effekt av att förre huvudtränaren Stephan "Lillis" Lundh är tillbaka vid rodret – på bekostnad av Nicklas Rahm som sparkades för drygt en vecka sedan?

– Han bidrar med mycket lugn och erfarenhet. Han har fått oss att få ned axlarna lite och bli lite tryggare i spelet. Inte fundera så mycket utan spela med ryggmärgen, vi är ju många duktiga hockeyspelare här, säger Wedin.

Inte minst han själv har fått spelet att lossna. Den förre Timråstjärnan vände tillbaka till svensk ishockey efter ett år i Nordamerika med spel i Chicagos organisation.

Wedin har gjort åtta poäng på de senaste sex matcherna efter sin skada och är uppe på tio mål och elva assist.

– Det har känts bra sedan jag kom tillbaka från skadan, jag kan spela till hundra procent, säger han.

"Så ska vi vara"

Lundh lyfte efteråt fram Wedin som ett föredöme med sitt hårda jobb.

– Han betyder oerhört mycket. Anton gör alltid rätt för sig, han är en maskin. Man kan peka på honom och säga "så ska vi vara", sade Lundh.

Det blev en svängig match där HV71 startade svagt, men sedan gjorde tre raka mål fram till 3–1. Wedin satte snyggt 2–1 med en backhand över axeln på hemmamålvakten Mantas Armalis, som efter tre insläppta blev utbytt.

Då tog sig Djurgården upp till 3–3 innan HV71 ryckte igen med två raka mål. Det matchvinnande femte målet gjorde Fredrik Forsberg med sitt andra mål för kvällen.

Annons

Forsberg blev tillsammans med Wedin och Eric Martinsson (0+3) de stora matchvinnarna för Jönköpingslaget.

För Djurgården fortsätter det att hacka och avståndet till en topp 6-plats är nio poäng. I fjol radade man upp 16 raka hemmasegrar i slutet på säsongen. I år tog laget nio raka hemma innan det vände och nu är förlustraden fem matcher lång på Hovet.

Det har inte hänt på fyra år, säsongen 2016-17, vilket var tränaren Robert Ohlssons första.

Han var besviken efteråt:

– Vi måste börja tävla hårdare, vi har nått en skamgräns. Vi spelade oss till fyra mål, men vi tävlar inte och det gör att vi släpper in fem.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons