Kristensson klar för tysk rallysatsning

Rally/Hörby Artikeln publicerades

Årets Rallyjunior 2016.

Men nu laddar Tom Kristensson om. Hörbyföraren är klar för en rallysatsning i Tyskland.

– Ett otroligt lyft, säger Kristensson.

För några dagar sedan kom ägaren av tyska Audex-teamet, Gudio Deppe med nära band till Opel Motorsport, hem till Tom Kristensson i Hörby. Med sig hade han inte bara ett kontrakt för en ny säsong i "ADAC Opel Rallye Cup" utan även en kopia av den Opel Adam som Tom ska köra med i Tyskland. Något som öppnar nya möjligheter.

– Det blir ett otroligt lyft att få möjlighet att träna och testa med samma bil som jag sedan ska köra i de sju cuptävlingarna, berättar Tom lyckligt.

Deppe håller med och nu kan Tom och nya kartläsaren, östgöten Henrik Appelskog, vässa formen ytterligare.

  – Redan i dag är Tom favorit till segern i cupen och med mer möjligheter till test ska det mycket till för att vi ska missa segern, menar Deppe.

  I fjol dominerade finska jättetalangen Jari Huttunen cupen och Tom är ärlig när han erkänner att mot honom hade han inte mycket att hämta.

  – Huttunen var överlägsen men så hade han också flera år i framhjulsdrivna rallybilar bakom sig. Jag däremot hade aldrig kört annat än Volvo när jag startade i första tävlingen, berättar Tom.

  I år blir det en helt annan sak menar teamchef Deppe.

  – Nu kommer Tom med rutin och erfarenhet från alla deltävlingar utom en som är ny i årets serie, detta kommer att göra honom väldigt svårslagen.

  Tom håller med om att det betyder mycket att komma till start med nästan enbart positiva minnen. Nästan bara positiva – undantaget var Thüringen Rallye där Tom fick en ny erfarenhet, åkte av vägen och fick bryta med kraschad bil.

  – Inget som kommer att påverka när vi kommer dit i år igen för hur konstigt det än låter så var just den tävlingen en av mina favoriter.

  Opel Adam-cupen har i år fler deltagare, strax över 20 förare har anmält sig, och den som blir värst för Tom och Henrik att hålla bakom sig är fjolårets danska rallymästare Jacob Madsen med kartläsare Line Lykke Jensen. Paret är inte bara ruskigt snabba utan har även Opel Danmark i ryggen plus att man även körde cupen 2015.

  – Madsen blir helt klart tuff men jag är inte orolig. Jag vet vad jag kan och han ska absolut inte köra snabbare, så är det bara.

  Om nu Toms målsättning håller så väntar en säsong i Opel Motorsports juniorsatsning i ERC (Rally-EM). Men det är inte säkert att Tom behöver vänta hela året på att få prova en vassare R2-Adam avslöjar Deppe. Audex har två bilar varav den ena bara kommer att köras sporadiskt.

  – Får vi bara ihop allt så är tanken att Tom ska få testa i någon tysk tävling, säger Deppe.

  Annars är planen att Tom ska ta träningsbilen till Danmark och träna i deras asfaltrallyn. Något som nu är möjligt tack vare att hans mentor och coach Christer Håkansson sett till att bilen finns i Hörby.

  – Utan Christer hade jag aldrig varit där jag är, han betyder allt i det här projektet, menar Tom.

  Första avstamp mot en hägrande EM-körning tar Tom första helgen i april med ADAC Hessen Rallye Vogelsberg.