Kristianstad HB vann steg IV – spelar SM-final

Kristianstad Handboll gick i helgen vidare till det slutliga finalsteget i pojk-SM, steg fem. Efter att ha vunnit samtliga gruppspelsmatcher tog Lennarth Ebbinges A-pojkar det sista klivet genom att besegra Vetlanda i semi-off.
Sport • Publicerad 4 februari 2008
Måns Frossén är målvakt i Kristiantad HB.
Måns Frossén är målvakt i Kristiantad HB.Foto: 

- Detta har hela tiden varit vårt mål och jag är naturligtvis oerhört nöjd, säger Lennarth Ebbinge, tränare i Kristianstad Handboll.

Ja, det gick onekligen vägen för Ebbinge och hans talangfulla gäng under pojk-SM:s steg 4. Två vinster, mot Hästö respektive Irsta, säkrade Kristianstads vidare avancemang från gruppen.

Men för att få en mer gynnsam motståndare i semi-off krävdes gruppseger.

Oavgjort mot BK Söder i den tredje och sista gruppspelsmatchen hade räckt.

Men Kristianstad gick för fullt och tog en övertygande seger mot Stockholmarna (25-22).

- Klart att vi hellre ville möta Vetlanda än Sävehof i en direkt avgörande match. Det var ju det sista hindret som stod mellan oss och SM-slutspelet, konstaterar Ebbinge.

Men Vetlanda blev aldrig någon "enkel" uppgift. Och det började minst sagt darrigt för hemmalaget. Vetlanda bjöd på oväntat hårt motstånd och Kristianstadspelarna slarvade både framåt och bakåt. I halvtid ledde smålänningarna med 10-7.

- Vi var helt klart tagna av stundens allvar. Därför låste det sig och det blev stiltje i spelet, analyserar Ebbinge.

Och efter blytung start på den andra halvleken, då Vetlanda gjorde 11-7 på straff, såg det riktigt mörkt ut. Men så kom då vändningen till sist.

Kristianstad utjämnade till 15-15 och Thomas Varsamis satte 19-16 med sju minuter kvar. Detta tack vare att Kristianstad fick igång sitt effektiva försvarsspel samtidigt som skyttet lossnade. Det var dock Martin Arvidssons straffmål, hans femte i matchen, som mötte störst jubel i idrottshallen. 21-17 med fem minuter kvar blev för mycket för Vetlanda. Fyramålsledningen förblev intakt då slutresultatet skrevs till 24-20. Och glädjen hos hemmalaget gick inte att ta miste på efter slutsignalen.

- Det känns riktigt skönt. Vi tog oss i kragen och hela laget lyfte sig. Det här har vi kämpat för ett bra tag, säger målvakten Måns Forssèn som även ville tacka hemmapubliken vars tillströmning ökat i takt med Kristianstads framfart.

- Jag kände personligen att publikens stöd gav mig ett lyft på slutet, säger Forssén samtidigt som vi möts av ett jublande BK Söder i idrottshallens korridorer.

Stockolmarna hade sensationellt slagit ut Sävehof i sin semi-off. Därmed gör BK Söder Kristianstad Handboll sällskap till det slutliga SM-slutspelet tillsammans med ytterliggare sex av landets bästa handbollslag.

Tufft är bara förnamnet. Men Lennarth Ebbinge har varit med förr - och lyckats.

- När slutspelet arrangerades i Kristianstad 2004 ledde jag 88:orna till silver. Så ingenting är omöjligt.

Lennarth Ebbinges A-pojkar är en perfekt mix av Kristianstadspelare och egna talanger från Åhus Handboll. Stommen utgörs av Åhusspelarna Thomas Varsamis, Martin Arvidsson och Oskar Jansson. Laget har dessutom framtiden för sig; hälften är födda -92.

- Dom visar en otrolig träningsvilja och det är just laginsatsen som ligger till grund för våra framgångar.

Ser du någon framtida storspelare i laget?

- Om man nu ska lyfta fram någon så får det bli Thomas Varsamis. Han är det största löfte vi haft och kan bli hur bra som helst vid rätt inställning. Han är en större talang än Oscar Carlén.

Spelort för årets upplaga av steg fem kommer att utses av Svenska Handbollsförbundet.

Speldatumen har fastställts till 14-15 mars. Något som ger Lennarth Ebbinge huvudbry.

- Det krockar med min sista seriematch med Åhus, säger Ebbinge och lägger pannan i djupa veck.

Filip Lundstedt

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.