Annons

Kristianstads GK har levt över sina tillgångar

GOLF Kristianstads Golf-klubb har inte bara skakats av interna bråk. Bladetsporten kan avslöja att klubben har levt över sina tillgångar. De sex senaste åren har föreningen tvingats låna för att klara driften.
Sport • Publicerad 24 september 2001

I senaste numret av medlemstidningen skriver ordförande Jan Krantz att trenden måste brytas.

– Klubben har haft mer kostnader än intäkter och då vill jag fokusera på detta. Så här kan vi inte fortsätta, säger Krantz som betonar att klubben inte lånat en massa pengar i någon bank.

Annons

– Nä, nä. Vi har lånat av vårt sparkapital, men det är illa nog. De här pengarna kunde vi haft till trevligare saker. Framför allt nu när vi står inför en ny, stor investeringsperiod.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Cirka 600000 kronor om året.

nDet innebär att ni gått back tre miljoner senaste sexårsperioden. Ska medlemmarna känna oro inför framtiden?

– Inte alls. Klubben har en stabil ekonomi, men gör vi inte något åt situationen så blir det förstås problem i framtiden.

nVad ska ni göra?

– Det handlar om att skära på kostnadssidan och samtidigt öka intäkterna.

nHur gör man det?

– När det gäller intäkter så söker vi fler sponsorer, fler samarbetspartners. Det kan också bli tal om att höja medlemsavgiften, liksom greenfeeavgiften.

Idag är årsavgiften 2600 kronor. Greenfeeavgiften en vardag ligger på 240 kronor. En avgift Jan Krantz anser borde höjas.

Annons

– Det är i och för sig en svår balansgång. Vi vill inte driva upp greenfeespiralen, men 240 kronor är billigt om vi jämför oss med andra banor i Skåne, som till exempel Bokskogen och Ljunghusen. Kristianstads Golfklubb bildades 1924. Det är Sverige fjärde äldsta klubb.

Under det senaste året har den anrika föreningen skakats av inre stridigheter. Oenighet om klubbens framtida utveckling och hastigheten av utvecklingen splittrade styrelsen och Jan Krantz kallades in som ordförande igen. Idag har banan 27 hål, men föreningen planerar för ytterligare nio hål.

– Vi har en plan och går steg för steg. Vi har lagt in om mark som vi vill köpa av kommunen och nu avvaktar vi kommunstyrelsens beslut. Nästa steg blir i så fall att förhandla om priset.

nOm detta går i lås, när är banan i så fall spelklar?

– Faller alla pusselbitar på plats så räknar jag med att den är spelbar om 2,5 år.

nHur stora investeringar rör det sig om?

– Cirka sju miljoner kronor. Ska vi klara det så måste vi få intäkter och utgifter att gå ihop.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons