Krönika: Kurkinen har ingen möjlighet att lyckas

Sport • Publicerad 23 december 2007

Idag är det julafton hela dagen - och då ska man vara snälla mot varandra. I Kristianstads IK är det fullt krig. Supportrarna är tokiga på styrelsen. Delar av styrelsen är förbannade på sportchefen. Spelarna tar skydd i skyttegravarna och stackars Risto Kurkinen sitter hemma i Finland och vet inte om han ska våga öppna smällkaramellen han fick av KIK innan han åkte.

Risto Kurkinen är hemma i Finland och firar jul. De flesta i KIK har en önskan om att han ska bli kvar där.

Sportchefen och större delen av marknadsgruppen vill se en annan tränare än Risto Kurkinen leda laget efter nyår.

En uppfattning som verkar delas av många supportrar. Sen är det förstås bara idioter som klistar "dödsannonser" på ishallen.

Bladetsporten har pratat med många människor i den här soppan och kritiken är frän mot Risto.

Finländaren är för mesig.

För snäll.

Och träningarna håller för dålig kvalité.

Säger kritikerna.

Men alla håller inte med. Inte riktigt alla. Risto har fortfarande några supportrar kvar i KIK. Minst tre. De tre som gav jobbet tillbaka till Risto. Man kan fråga sig till vilken nytta. Eftersom Risto bevisligen inte har spelarnas förtroende så är uppdraget omöjligt.

Jag tror det är dags att avdramatisera att tränare sparkas. Åtminstone i hockeyvärlden. I elitserien har redan 25 procent av klubbarna bytt tränare.

Det är inte märkvärdigare än att skicka iväg en spelare man inte är nöjd med.

Därmed inte sagt att KIK kunde skött saken på ett annat sätt. Det hade varit ärligare att sparka Risto redan för en månad sen. Nu är det ren mobbning. Styrelsen vänder hela föreningen mot en person man egentligen säger sig tycka om. Ett märkligt beteende.

Lika korkat som KIK skött den här affären - lika snyggt har Risto skött sitt. KIK-tränaren var förstås inte glad över att bli placerad i frysboxen, men han snackade inte skit om klubben så andra hörde det. Tvärtom så gick han till ishallen i KIK-jacka och stöttade laget.

Vad händer nu? Ett scenario är att Risto faktiskt blir kvar med delar av styrelsen i ryggen.

I så fall lär sportchefen Joakim Johansson få se sig om efter ett nytt jobb. Precis som tränaren Alexander Betsikokos.

Andra alternativet är att Jocke fortsätter som sportchef. Och att KIK ger Risto sparken för andra gången inom loppet av en månad. Och den här gången får de betala vad det kostar att lösa ut honom från kontraktet.

God Jul!

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.