Annons

Kulusevskis EM-uppladdning: Meditation

Helt frisk och alla tester visar goda resultat.
Dejan Kulusevski är sugen på att få EM-debutera mot Polen på onsdag.
Fotboll • Publicerad 21 juni 2021
Dejan Kulusevski, mitten, kör för fullt och är redo för spel mot Polen på onsdag.
Dejan Kulusevski, mitten, kör för fullt och är redo för spel mot Polen på onsdag.Foto: Henrik Brunnsgård/TT

I tolv dagar fick Kulusevski isolera sig sedan det konstaterats att han smittats av covid-19.

Han missade den första veckan på EM-basen och sedan premiären mot Spanien i Sevilla. Först samma dag bestämde sig landslagsledningen för att låta honom och likaledes coronasmittade Mattias Svanberg vara kvar i 26-mannatruppen.

Annons

– Jag hade haft en dialog med Janne (förbundskaptenen Andersson) innan och jag kände ingen stor oro, säger Svanberg.

"Frisk snabbt"

Den centrale mittfältaren, som troligen smittades av Kulusevski, anslöt först för två dagar sedan till övriga truppen och är fortfarande i ett läge där han stegrar träningsintensiteten.

Det var en tung tid för båda att sitta hemma i karantän, förlora tid och kraft och se landslagskompisarna förbereda sig och sedan spela mot Spanien.

– Det är klart att det var lite svårt att sitta hemma. Man blev extra sugen när man såg Sverige spela, men det var som det var. Jag blev inte ledsen. Jag hade målet att bli frisk snabbt. Vem har blivit frisk på en vecka? Starkt av både mig och Svanberg, säger Kulusevski som slog ihjäl mycket tiden i karantänen med att meditera, se alla EM-matcher, läsa och se på filmer.

Meditera?

– Jag är en ung kille som försöker lära mig nya saker i livet. Skönt att koppla bort annat, ta det lugnt och bara tänka på andningen.

Inga hard feelings

I en video som cirkulerade på sociala medier syntes Kulusevski i slutet av maj på en middag i en välbesökt lägenhet. Något han fick kritik för, bland annat av förbundskapten Janne Andersson.

– Hade jag kunnat vara mer försiktig? Absolut. Men i slutet av dagen... det är inte så att jag kommer hem och stänger in mig i ett garage. Det var inte där jag fick smittan och det spelar ingen roll i det här, skulle jag säga.

Däremot var han ledsen över att han kan ha smittat Svanberg.

– Jag kan leva med att jag inte kommer, men inte med att någon annan inte ska vara med på grund av den blivit smittad av mig. Sedan vet vi inte. Jag är glad att vi båda är här.

Annons

Svanberg:

– Man kan inte veta till 100 procent var jag fick smittan. Skulle jag fått den av Dejan är det inga hard feelings. Jag vet vad Dejan står för som person och som spelare och jag vet att han inte skulle göra något som inte är professionellt. Det är bara otur.

"Sugen"

Kulusevski var aktuell för ett kort inhopp mot Slovakien i fredags men fick vara kvar på bänken.

– När det står 0–0 och vi jagar mål är man väldigt sugen. Sedan gjorde vi mål och då förstod jag att jag inte skulle komma in. Men jag är väldigt glad för vinsten, vi är i ett EM och det enda som gäller är att vi alla samlar ihop oss och hjälper varandra.

Nu tror han att chansen är stor att han får spela mot Polen.

– Kroppen har reagerat väldigt bra. Det är inte lätt att komma från soffan till EM-truppen, men jag tycker att det känns väldigt bra och jag tror absolut att jag kan spela. Jag tror att jag har 90 minuter i kroppen, säger Kulusevski.

Landslaget tränar på EM-basen på Hisingen på tisdagsförmiddagen. Några timmar senare lyfter det chartrade planet till S:t Petersburg.

Gruppspelsavslutningen mot Polen har avspark 18.00 på onsdag. Samtidigt spelar Spanien mot Slovakien i Sevilla.

Bakgrund: Kulusevskis omtumlande veckor

25 maj: Dejan Kulusevski ansluter till EM-lägret i Båstad, men tränar inte kollektivt.

26 maj: Kulusevski går in i träningen med ett gäng andra spelare som fått extra ledighet: Emil Forsberg, Robin Quaison, Karl-Johan Johnsson, Pierre Bengtsson och Jens Cajuste. Senare på kvällen deltar Kulusevski på en presskonferens tillsammans med Alexander Isak.

29 maj: Sverige besegrar Finland med 2—0 i EM-genrepet. Kulusevski byts in i den 77:e minuten.

2-3 juni: Kulusevski är med på träningarna på Friends arena sedan landslaget samlats på nytt. Spelare och ledare fick några dagar ledigt mellan lägren i Båstad och Stockholm.

4 juni: Landslagsstjärnans senaste covidtest visar spår av smittan och han isoleras. Efter analys och nytt test friskförklaras Kulusevski. Landslaget skjuter på träningen för att han ska kunna delta.

5 juni: Kulusevski startar på topp bredvid Alexander Isak i 3—1-segern mot Armenien.

8 juni: Landslaget anländer till EM-basen i Göteborg. En presskonferens flyttas hastigt. Janne Andersson, landslagschefen Stefan Pettersson och landslagsläkaren Anders Valentin ser allvarliga ut. De kommer med beskedet att Kulusevski testats positivt och är kvar i isolering i Stockholm. Han missar premiären mot Spanien och hans EM-medverkan är i fara.

Någon timma senare står det klart att Kulusevski sannolikt smittat lagkamraten Mattias Svanberg.

Landslaget, som får kritik för valet att ge spelare och ledare ledigt efter lägret i Båstad, inför betydligt tuffare restriktioner.

9 juni: Janne Andersson kommenterar den video som spridits på sociala medier och som visar Kulusevski på en middag inomhus med ett flertal personer.

Jag tycker inte det var ett bra beslut. Hans smitta kommer med all säkerhet inte därifrån. Utan det är en anhörigsmitta. Han hade träffat den personen oavsett om det varit den här ledigheten eller om han hade gått in i truppen. Det är hur som helst jättetråkigt. Dejan är jätteledsen över det här och beklagar hela situationen, säger Andersson.

10 juni: Ledningen bestämmer sig för att etablera en "reservbubbla" i Göteborg. Jacob Rinne, Mattias Johansson, Joakim Nilsson, Niklas Hult, Jesper Karlsson och Isaac Kiese Thelin gör sig redo för att ansluta till EM-truppen om så behövs.

12 juni: Landslaget flyger till Sevilla. Kvar i Sverige är Kulusevski och Svanberg.

14 juni: EM-truppen spikas. Båda får vara kvar och spelarna i reservbubblan åker hem. Efter 0—0 i premiären mot Spanien ger Janne Andersson positiva besked om Kulusevski.

Vi räknar med att Dejan ansluter på onsdag.

17 juni: Tränar kollektivt med laget för första gången på nästan två veckor.

18 juni: Är med i matchtruppen mot Slovakien, värmer upp men får inte göra ett inhopp.

19 juni: Kulusevski får sällskap av Mattias Svanberg på EM-basen i Göteborg. Svanberg har friskförklarats.

21 juni: Kulusevski och Svanberg möter medierna på en presskonferens.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons