Kvalet skrämmer bottenlagen Fyra lag från hockeyettan har en tuff tid framför sig
– Det är otroligt viktigt att vara bland de åtta, annars blir det tufft, instämmer Kristianstads IK:s värvarbas Curt Berglund.
För lagen från plats åtta och uppåt – som Tyringe, just nu på sjunde plats – är det lugnt. Även om man inte lyckas kvala sig upp i allsvenskan, så är man i varje fall garanterad en plats i division I nästa år. Värre är det för de fyra sista lagen i serien.
För dem gäller det att kvala sig kvar i ettan.
Just nu ligger KIK på nionde plats i hockeyettans tabell, tre poäng efter Jonstorp. Om inte laget lyckas klättra över strecket på de återstående elva omgångarna, så blir det en krävande uppgift att kvala sig kvar.
Av de tolv lag – fyra lag från division I, och åtta lag från division II – som spelar kval mot division I är nämligen bara två lag, seriesegrarna i respektive kvalgrupp, garanterade plats i ettan till hösten.
Det blir alltså bara tio lag i division I nästa år?
– Nej då. Tanken är att det kommer att vara tolv lag i division I även nästa höst. Det finns inga planer på att minska serien ytterligare, lugnar Stig Andersson, ordförande i hockeyns region Syd.
Skälet till att det just nu bara verkar vara tio platser i division I är att man inte vet vilka allsvenska lag som tvingas kvala nedåt. I det slutgiltiga kvalet mot allsvenskan ingår ju två lag från division I södra, två lag från division I västra, samt två allsvenska lag. Dessa slåss om två platser i allsvenskan – resterande lag spelar i ettan till hösten.
– Det kan ju vara så att båda de två lagen i allsvenskan som tvingas kvala är från region syd. Och låt oss säga nu att de två allsvenska platserna besätts av division I-lagen från väst. Då har vi helt plötsligt fyra lag som ska spela i sydettan till hösten, förklarar Stig Andersson.
– Det vore ju hemskt olyckligt om vi gått ut med att både ettan och tvåan i kvalet till division I skulle få spela i ettan till hösten – och vi sedan tvingades neka något av lagen. Då är det bättre att ha lite spelrum från början, och blir det någon plats över i ettan så erbjuds bästa tvåan den, fortsätter Andersson.
Så det blir inte färre lag i division I nästa år? En del lag i serien önskar ju det?
– Nej, det finns inga planer på att dra ned på antalet lag i ettan. Det skulle i så fall vara ifall något lag drar sig ur – då blir det upp till oss att fatta beslut om luckan ska fyllas.
– Och vi har inte fått propåerna att minska antalet lag i serien. Men jag kan tänka mig att de som funderar i de banorna i så fall vill ha tio lag och bara 36 omgångar. Region Syd är den enda regionen som hittills infört det nya seriesystemet med bara 12 lag i serien, och 44 omgångar. I de andra tre regionerna (väst, öst och norr) spelas fortfarande division I med en höstserie och alletta på våren. Sammanlagt 68 division I-lag finns i Sverige, varav 12 spelar i region Syd.
– Men jag är övertygad om att de andra regionerna kommer att ta efter oss. Vi har alltid varit föregångare när det gäller seriestruktur, och det här känns som ett lyckat drag, säger Stig Andersson.
Att tighta till division I har inte bara höjt kvaliteten på serien, det har även lugnat ned tillvaron för många hockeylag, allt enligt Stig Andersson.
– Vi har haft en del lag som spelat bra division II-hockey, gått upp i ettan, värvat dyrt och sedan åkt ur. Vi har haft lite för många jojo-lag, vilket gått ut över deras ekonomi. Det är ju inte vår avsikt att ruinera lagen...
Men det finns ju många lag i division I nu med riktigt dålig ekonomi. Gislaved, Tyringe och Tingsryd bara som exempel...
– Jo, men här är det inte serieomläggningen som gjort det. De ekonomiska förutsättningarna för hockeylagen i dag är dock svåra. Och inom en snar framtid kan mycket ske i hockeyns översta skikt. Där har allsvenska nämnden nämligen infört krav på ett positivt ekonomiskt resultat i föreningarna.
Men i dag har 17 av de 24 lagen i allsvenskan dispens för det – en dispens som går ut efter nästa säsong.
– Och klarar man inte kraven då lär man få flytta ned i seriesystemet – och då kan det hända en hel del, säger Stig Andersson.