Annons

Lågmälda kaptener ska styra VM-skutan

WASHINGTON FOTBOLL Det märks inte på sättet de gestikulerar eller hur högt de ropar. Det märks på hur högt de respekteras.
Sport • Publicerad 18 september 2003

– Våra kaptener står inte på barrikaderna och skriker, men de har ett stort förtroende bland spelarna, säger Marika Domanski-Lyfors. Därför är Malin Andersson och Malin Moström givna för att leda Sverige i VM.

På sätt och vis är det ändå en annorlunda duo som förbundskapten Domanski-Lyfors valt att fördela kaptensskapet på i fotbollslandslaget.

Annons

Den ena säger själv att hon är lite tillbakadragen, den andra att det är skönt att det finns fler som kan axla ansvaret. Ingen av dem hörs eller syns eller tar plats på det sätt som prototypen för en ledare ofta kan göra.

Kanske är det just den lågmäldheten som är deras styrka. Runt Andersson och Moström finns ett lugn, en ödmjukhet och en harmoni som smittar av sig, och bakom den nedtonade fasaden döljer sig en inställning och attityd som får andra att känna trygghet.

"Naturliga ledare", som Domanski-Lyfors väljer att kalla dem:

–De har allt som man behöver ha. De är trygga i sig själva och har allas respekt. Bara genom sitt sätt att vara får de en väldig pondus. Men även om Domanski-Lyfors säger att mycket kommit naturligt så har kaptenerna ändå inte fått allt gratis. Moström medger att hon till viss del har fått jobba för att helt växa in i kaptensrollen.

–Jag kan vara ganska tystlåten i grupp, men jag har hela tiden försökt att ta för mig lite mer, att säga vad jag tycker. Det gör jag mer nu än tidigare, säger hon till TT.

–Men samtidigt är vi de vi är, Malin och jag. Vi är inte dom som skriker högst och mest utan vi försöker att visa på planen, genom handling.

Och där finns bara ett läge.

Vinna eller försvinna, allt eller inget.

Det syns på träningar, det syns på matcher – och det hörs på omgivningen att de uppskattar den attityden. Marika Domanski-Lyfors är en av dem:

–Genom att båda går in till hundra procent för vad de gör, drar de med sig de andra i gruppen. I heta situationer är det viktigt att ha de där spelarna, de som går in och tar ansvar och plogar för de andra. Förr om åren var såna spelare inte alltid så lätta att hitta, så därför känns det så bra att vi har dem nu. Enligt Malin Moström är det viktigt att en ledare och lagkapten kan se bortom den egna prestationen, att hon kan se till gruppens bästa.

Annons

–Det är viktigt att man ser helheten och inte bara i sin egen lilla värld. Sedan ska man också kunna känna av signaler och känslor, känna stämningar.

Att Moström kommer från Umeå IK och Andersson från Malmö FF är också en fördel.

–Det är ju de två stora blocken i landslaget, så det underlättar att man har en kapten från varje block – en som känner spelarna bättre.

Utöver Andersson och Moström finns flera spelare i landslaget som kan dela på ett mer informellt ansvar.

Spelare som Kristin Bengtsson och Jane Törnqvist är rutinerade veteraner.

Och tio av spelarna har varit med i VM-sammanhang tidigare.

–Det är skönt, säger Andersson.

–Det gör att det blir lättare att gå in i en så här stor turnering. Många vet vad som väntar och vad som krävs.

Målet med USA-resan är redan uttalat.

–Medalj, säger Malin Andersson.

Annons

–Vi hoppas att vi kan slåss om någon av medaljerna.

Hon ska själv vara med och visa vägen. (TT)

Av Jakob Sillén, TT
Av Jakob Sillén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons