unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Läkarteam följer Kallas rehabilitering

Ett helt läkarteam bevakar noga Charlotte Kallas arbete med att komma tillbaka till skidspåren efter att ha injuknat i covid-19.
Charlotte Kalla. Arkivbild.
Charlotte Kalla. Arkivbild.
Foto: Erik Mårtensson/TT

Det var för knappt två veckor sedan som Charlotte Kalla började visa symptom på covid-19 och några dagar senare testades hon positivt.

Kalla missar inledningen på tävlingssäsongen, men landslagstränaren Stefan Thomson meddelade att hon kommer att börja träna lätt i början av kommande vecka.

Men nu gäller det för henne att göra rätt.

Fokus på hjärtat

Landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson berättar om det extremt noggranna arbetet med att bevaka så att inget går snett med skidstjärnans rehabilitering.

– I det här fallet kommer vi att göra medicinska undersökningar som vi normalt inte gör. I första hand kommer vi att ha fokus på hjärtat.

Andersson uppger att ett helt läkarteam är redo att följa Charlotte Kalla.

– Vi är flera läkare som är inkopplade kring detta sedan jag använt mycket av mitt medicinska nätverk för att få en bild av vad som är en lämplig strategi rent medicinskt. Hon är, mig veterligen, den första skidåkaren på den här nivån som nu ska komma tillbaka efter att drabbats av detta.

Pilotprojekt

Kalla blir därmed ett pilotprojekt. De erfarenheter som läkarteamet får av arbetet med henne kommer att vara till nytta för andra skidåkare på toppnivå:

– Absolut. Varje fall vi arbetar med ger oss ökade kunskaper kring detta som kan vara till nytta för andra, säger han.

Landslagschefen Anders Byström vittnar om den oro som coronapandemin har skapat hos många skidåkare.

Alla har erfarenheter av att komma tillbaka efter en förkylning och traditionell sjukdom. Ingen vet hur en skidåkarkropp som drabbats av covid-19 reagerar på full belastning. Håller hjärta och lungor?

– Man vill hela tiden skjuta detta ifrån sig, men nu har det kommit närmare genom det som hänt Charlotte Kalla. Vi är alla oroliga för vilka följder det kan innebära, säger Anders Byström.

Oron delas av landslagsläkaren Per Andersson.

– Med den symptombild som viruset visar är jag orolig för våra åkares hälsa, säger han.

"Pliggen" syftar på att i framtiden kan det bli fler skidåkare som drabbas av covid-19 och ska tillbaka och tävla i en av de hårdaste uthållighetssporterna.

– Det tar också fem dagar från det att man får virus i kroppen tills man får symtom. Vad händer med en åkare, som under den tiden står på startlinjen för maxbelastning, men inte känner av något symptom? Det finns så många frågor som gör att man blir medicinskt orolig.