Långväga gäster i Jägersborgscupen

Finja, Hästveda eller varför inte – Australien. I år var det internationellt snitt på Jägersborgs innefotbollsturnering.
Sport • Publicerad 20 januari 2003
Uppvärmning i källaren ”down under”.
Uppvärmning i källaren ”down under”.Foto: 
Australien mot Vittsjö. Justine Zoljan suckar tungt medan Kristy Bux hämtar bollen in nätetBILDER: TOMMY SVENSSON
Australien mot Vittsjö. Justine Zoljan suckar tungt medan Kristy Bux hämtar bollen in nätetBILDER: TOMMY SVENSSONFoto: 

En och annan höjde säkert på ögonbrynen. Långväga gäster brukar ju komma från andra sidan länsgränsen. Plötsligt stod det ett gäng glada tjejer från andra sidan jordklotet och värmde upp i den trånga källaren i idrottshallen i Osby. Eldsjälen och tävlingsledaren Sven Göran Svensson kunde stolt presentera det i särklass mest oväntade inslaget i turnerings historia. – De ringde till mig från Australien och berättade om sin planer. Jag har släktingar där nere och jag trodde att det var de som drev med mig. Men det var ju fullt allvar, ler han. Den före detta landslagscoachen Raymond Janes ligger bakom långresan som lockat ett drygt tiotal tjejer ut på sitt livs fotbollsäventyr. Den 2 januari klev spelarna ut ur flygplanet, rakt in i den bitande svenska vintern, och sedan dess har man – med Malmö som bas – haft ett intensivt program. Inneturneringen i Köpingebro har följts av träningsbesök hos flera skånska klubbar – däribland IFK Hässleholm och Kristianstad/Wä. Inneturneringen i Jägersborg i helgen var finalen på den svenska turnén och tidigt i morse inleddes hemresan via London. Tjejerna intygar om att trippen var fantastisk och coachen Raymond Janes är imponerad av den svenska modellen. – Ni i Sverige ligger långt framme och vi har lärt oss massor av saker som vi tar med oss. – Dessutom har vi träffat massor av trevliga människor. Svenskar är ett vänligt folk och vi är tacksamma över mottagandet, säger han. Hur kommer det sig att ni reste ända till Sverige för att spela fotboll? – Jag har själv spelat i Europa tidigare och för inte så länge sedan så var jag i Sverige. Då fick jag den här idén. Det låter som en dyr idé för amatörspelare? – Det är det, men den är värd varenda svensk krona. Tjejerna står själva för finansieringen. Vi har inte fått några bidrag överhuvudtaget. – Faktum är att resan varit så givande att jag nästa kan lova dig att vi kommer att komma tillbaka med nya spelare redan nästa år. Vilken är den största skillnaden mellan svensk och australiensisk fotboll? – Förutom att ni ligger mycket längre fram så vill jag säga att det är inställningen. Den träningsmängden som svenska fotbollstjejer är beredda att lägga ner skulle avskräcka de flesta i Australien. Vi var och tittade på Malmö FF och det var väldigt imponerande. – Sedan ska man inte glömma att det finns en stor skillnad i synen på damfotboll. I Australien har vi inte kommit lika långt och det är fortfarande inte speciellt många tjejer som väljer att satsa på fotboll. Anders Thell FaktaAustralien All Stars Damfotbollsspelarna från Australien som ställde upp i Jägersborgs inneturnering kommer från olika klubbar. Huvuddelen av gänget spelar för Maroochidor vid Solkusten. Andra klubbadresser är Nambor och Caloundra. Tre av spelarna kommer från Victoria och spelar med Ballart City. I Jägersborgsturneringen ställde tjejerna upp med två lag, Australian All Stars I och II. Lag II lyckades bäst och tog sig fram till åttondelsfinal. Där blev det respass efter 1–2 mot Lörby

FOTBOLL OSBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.