Annons

Larsson spelar dubbel med Björkman

TENNIS Det var namnet Thomas som skulle dyka upp – två gånger om. Så var det tänkt, men så blev det inte. Jonas Björkman – och inte Thomas Enqvist – spelar Sveriges DC-singlar mot Australien tillsammans med Thomas Johansson.
Sport • Publicerad 21 september 2001

Platsen som valts kunde inte vara vackrare.

Beslutet som togs kunde inte blivit mycket mera överraskande.

Annons

När lottningen skulle ske till DC-semifinalen mellan Australien och Sverige, tog den plats vid Sydneys mest berömda byggnad, Operahuset. Där kunde den svenske DC-kaptenen Carl-Axel Hageskog titta ned över hamnen samtidigt som han förklarade sitt beslut.

Varför Jonas Björkman och inte Thomas Enqvist kommer att bli Patrick Rafters motståndare på fredagen.

–Thomas har blivit bättre för varje dag vi varit här men Jonas är snäppet bättre just nu. Dessutom har Jonas aldrig gjort oss besvikna när det gäller Davis Cup. Han har ju vunnit tre titlar, säger DC-kaptenen.

–Jag är självklart glad över att spela både singel och dubbel. Det har gått bra på träningen och förhoppningsvis ska det räcka, säger Björkman. Johansson var självklar i singeln, Enqvist nästan likaså. Rankad 34:a ligger han före Jonas Björkman på ATP-ställningen, där Björkman är 58:a.

När sedan underlaget byttes från gräs till Rebound Ace, samma hardcourt-underlag som används i Australian Open, trodde alla på Enqvist.

Det är i Australian Open som Enqvist nådde sin största framgång hittills i karriären, finalförlust för två år sedan mot Jevgenij Kafelnikov.

Det är hans underlag, men det blir inte han som spelar på fredag. –Vi får se, på söndag kanske Jonas, eller Thomas Johansson, byts ut. Men det är en stor skillnad på trycket på spelarna i DC-match och vid turneringar på ATP-touren. Jonas är mera redo och det vore inte schysst att skicka ut någon i ett krig om han inte är helt redo.

Därmed ser fredagens singelmatcher ut enligt följande: Thomas Johansson–Pat Rafter, Jonas Björkman–Lleyton Hewitt.

I det svenska dubbelparet finns ett namn ingen heller trodde skulle dyka upp. I alla fall inte för ett år sedan. Magnus Larsson – och inte Simon Aspelin – spelar lördagens dubbelmatch ihop med Björkman.

–Simon är en jämnare dubbelspelare men Magnus kan spela väldigt bra. Det är en chansning från min sida men oftast är det så att en tung och hårtslående spelare i kombination med en snabb spelare brukar göra ett bra dubbelpar.

Annons

Den hårtslående av de båda är Magnus Larsson. Men Larssons meritlista för året är kort, 13 matcher, sex segrar. Efter knäoperationen förra året såg det ut som han kanske inte skulle komma tillbaka. 31-åringen gjorde det i april men vägen har varit lång.

–Magnus har en bättre serve än Simon. Det hoppas vi kan underlätta för Jonas framme vid nätet. Vad Magnus nu behöver är matchträning.

Det kommer han också att få, detsamma gäller inte för Enqvist, i alla fall inte på fredag.n

Av Tobias Österberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons