Larvinvasion hotar årets fotbollspremiär
De milda vintrarna i Skåne har inte bara varit av godo för traktens fotbollsspelare.
När inte tjälen gått ned i marken, så överlever alla puppor som skalbaggarna lagt i höstas, och nu svämmas gräsplanerna över av larver. Små, små vita skalbaggelarver, i tusentals angriper fotbollsplanerna.
–Det är trädgårssporrelarver, och problemet med dem är att de äter av rötterna i gräset. Inte för att de är särskilt stora, men de finns i såna ofantliga mängder, berättar Göran Johansson. Stora sjok av gräsmattan släpper bara när rötterna bitits av och följden blir att stora delar av gräsmattan dör.
Dessutom kommer flockar av råkor och kalasar på larverna – vilket har till följd att gräsmattorna rivs upp fullständigt av fåglarnas näbbar.
–Just nu ser det mer ut som om vi haft viltsvin på fotbollsplanen istället för angrepp av larver, säger Göran Johansson.
Everöd är inte den enda klubben som drabbats. Problemet är utbrett över hela Skåne.
På Kristianstads IP har A-planen angripits, men vaktmästarna ser det inte som någon större fara:
–Vi har haft det här förut när vintrarna varit milda, och problemet brukar försvinna när värmen kommer, säger Kurt Nilsson, vaktmästare på Kristianstads IP.
Desto värre drabbat är Åsum, som har hela A-planen på Wendesvallen full av larver.
–Det är andra året i följd vi drabbas av larvinvasion, suckar Lars-Olof Nilsson i Åsum, och fortsätter:
–Vi skulle besprutat mot dem i höstas, men eftersom det regnade så mycket i oktober så kunde vi aldrig gå ut med maskinen på gräsmattan. I fjol kunde inte premiären spelas på A-planen, utan B-planen fick utnyttjas istället.
Förmodligen blir det samma sak i år.
–Vi måste så om delar av planen och lär inte kunna spela på den redan den 21 april, när vi skulle haft hemmapremiär. Däremot spelar vi inte nästa hemmamatch förrän i maj, så då kanske vi kan vara på A-planen, säger Lars-Olof Nilsson.
Samma sak gäller Everöd:
–Jag ska väl inte säga för mycket, det är ju styrelsen som fattar beslutet, men jag är ganska skeptisk till att det går att spela på den här planen, säger Göran Johansson.
Det finns inte mycket att göra åt larverna, utan föreningarna får helt enkelt vänta tills kläckningstiden är slut (den pågår tre–fyra veckor), och därefter försöka reparera det som larver och råkor förstört.
–En del lär få sås om, kanske två–tre gånger, och sen gödas rejält. Bara värmen kommer så det sätter fart, säger Göran Johansson.
Tidigare år har Tallavallen haft fina gräsplaner redan tidigt på året – så fina att andra lag kommit till Everöd för att spela på gräs.
Men så har det inte varit i år.
–Det lär ta tid innan planerna blir fina i år. Behöver de hjälpsås, och kanske sås om två-tre gånger så lär inte gräsmattan på A–planen varas i fint skick förrän efter sommaruppehållet, suckar Johansson.