LDB Malmö hotas av konkurs

Hårdsatsande mästarlaget LDB Malmö riskerar att gå i konkurs.
Sport • Publicerad 27 januari 2012
2011 - glada miner.
2011 - glada miner.Foto: 

– Det är allvarliga grejer och därför är vi också så tydliga vi kan, säger ordföranden Cecilia Tholse Rogmark.

Tappade sponsorer har lett till likviditetsproblem som från den 12 februari blir riktigt allvarliga. "Konkret innebär det att föreningen kan få så stora problem att vi tvingas gå i konkurs", skriver klubbens styrelse i ett brev till kommunstyrelsen i Malmö.

Kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) säger dock till Sydsvenskan att det inte är aktuellt med något ökat ekonomiskt stöd från kommunen.

– De får de pengar de kan få, säger Reepalu till tidningen, som tidigare i veckan avslöjade att LDB Malmö hade ekonomiska bekymmer.

Problemen började med en skadad Sunnanåspelare på Malmö IP hösten 2010: Spelaren slog huvudet i en så kallad reklamväxlare, som vid besiktning visade sig stå 15 centimeter för nära sidlinjen. I fjol nekades Malmö dispens för att ha kvar reklamväxlaren vilket inneburit ett inkomstbortfall för klubben.

Måste byggas om

Styrelsen skriver i brevet att Malmö IP inte är anpassad för elitfotboll vilket i förlängningen kostat klubben flera miljoner kronor i uteblivna intäkter. Ska klubben spela vidare på idrottsplatsen måste den byggas om.

– Det är klart det är en möjlighet. Men det finns ingen plan för det, säger Bo Sjöström, fritidsdirektör i Malmö.

Han tror dock inte att de tappade sponsorerna är arenans fel.

Hoppas på lösning

– De hade ju inte de reklamplatserna i fjol och då klarade de den budget man hade. Jag skulle väl snarast tänka att det är konjunkturen som gör att de har bekymmer med sponsorerna.

Efter höstens SM-guld, klubbens andra raka, försvann tunga pjäser som Nilla Fischer, Caroline Seger och Manon Melis från LDB Malmö. Klubben valde då att ersätta dem med andra stora namn, som tyska landslagsanfallaren Anja Mittag och allsvenskans bästa spelare, Ramona Bachmann.

– Vi har blivit informerade om det, men det finns inte så mycket att säga för oss spelare, säger Ramona Bachmann om klubbens ekonomi.

Både hon och landslagsmittfältaren Therese Sjögran tror att klubben kommer att finna en lösning.

– Vi får lita på dem som sitter i styrelsen och ledningen, säger Therese Sjögran.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.