Annons

Sundin: "Hela min familj tänker på Börje"

Ishockeylegendaren Börje Salming, 71, har drabbats av ALS.
Beskedet chockar ishockeyfamiljen.
"Hela min familj tänker på Börje och hans familj. Önskar han all styrka i kampen mot denna hemska sjukdom", skriver Mats Sundin i ett sms till TT.
Ishockey • Publicerad 11 augusti 2022
Mats Sundin. Arkivbild.
Mats Sundin. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Börje Salming är en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna och nu stöttas han av flera ishockeyprofiler.

Förre centerstjärnan Mats Sundin, som likt Salming var en stor profil i Toronto, uttrycker sitt stöd.

Annons

"Börje är den spelare jag sett upp till hela min karriär. Min förebild och idol, han har väglett mig. Hela min familj tänker på Börje och hans familj. Önskar han all styrka i kampen mot denna hemska sjukdom", skriver han i ett sms till TT.

Tidigare NHL- och landslagsstjärnan Nicklas Lidström:

"Börje har alltid varit min idol och förebild och jag tänker på honom i denna svåra stund. Jag vet att han kommer att kämpa så mycket som han bara kan så som han gjorde på isen. Börje är en krigare och kommer att vara det nu också", skriver Lidström i ett sms till TT.

Spelade tillsammans i Toronto

Anders Hedberg, som spelade för Winnipeg Jets i WHA och New York Rangers i NHL på 1970- och 80-talet, samtidigt som Börje Salming spelade för Toronto, är också chockad över beskedet.

– Vi är lika gamla, då är man samma generation och samma åldersgrupp. Man känner varandra… inte som en brorsa… men man känner varandra väl, säger Hedberg till TT.

Hedberg och Salming var bland annat en del av Sveriges Canada Cup-lag 1976.

– Det är bara att förlita sig på att han får absolut bästa möjliga expertvård och omsorg som finns i vårt land. Att han förlitar sig på vetenskap och kunskap som finns, säger Hedberg.

"Nu håller vi ihop"

Hedberg konstaterar att Salming nu får utnyttja de ingredienser som utmärker honom: optimism och livsglädje.

– Det kommer han göra. Det är så han lirade. Hela hans persona är optimistisk, säger Hedberg.

Hedberg avslutar:

Annons

– Börje, kör hårt. Nu håller vi ihop.

Fakta: Börje Salming

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Meriter: 2 SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s All Star Team 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s All Star Team 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra All Star Team. Uttagen i Canada Cups All Star Team 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking Award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för europeer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of Fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of Fame.

Vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 in i århundradets All Star Team.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons