Annons

”Lill-Nyllet” – svensk hockeyhjälte i österled

ISHOCKEY MOSKVA Ishockey-VM i Ryssland 2000 blev inte någon svensk succé. För Peter Nylander går det bättre. Sveriges enda ”ryska” hockeyproffs är på väg att rädda sin nya klubb undan nedflyttning. ]
Sport • Publicerad 7 mars 2001
”Lill-Nyllet”. Efter att Västerås IK gått i konkurs blev Peter Nylander klubblös och efter en tur i Nordamerika hamnade han i SKA S:t Petersburg.Bild: SCANPIX
”Lill-Nyllet”. Efter att Västerås IK gått i konkurs blev Peter Nylander klubblös och efter en tur i Nordamerika hamnade han i SKA S:t Petersburg.Bild: SCANPIXFoto: 

I Jubilejnijhallen i S:t Petersburg har en svensk flagga tagit plats bland fansens banderoller.

Ligalaget SKA:s supportrar jublar lite extra när nr 11 presenteras. Nyförvärvet Peter Nylander har gjort avgörande mål i två matcher i rad och blivit utsedd till matchens lirare i bägge.

Annons

En ganska oväntad utveckling för en kille som i somras plötsligt stod klubblös när Västerås IK gick i konkurs.

Peter Nylander drog i stället över Atlanten för att försöka ta plats i IHL-laget Chicago Wolves. Det gick inte alls. Ny adress blev Augusta Lynx i lågrankade östkustligan, ECHL.

]–]Det var ingen skönhockey direkt, men en nyttig erfarenhet, berättar Peter, som hade svårt att hävda sig bland slagskämparna. Då kom ett nytt erbjudande. Från SKA S:t Petersburg i Ryssland.

–]Jag hörde att det var en kanadensare här och tränade, så jag ringde honom. Han sade ”det är ok, man kan äta maten”, säger Peter samtidigt som han hugger in på en rysk salladstallrik i Moskva.

Andra rådgivare var förre lagkamraten i Västerås, Denis Tjervjakov.

]Och NHL-stjärnan Michael Nylander i Chicago Black Hawks uppmuntrade lillebror att åka.

–]Han tyckte att jag skulle dra iväg. Han sade: ”Stick, men var försiktig bara”.

Så i stället för elitserielunk eller amerikanska orglar är det nu ”Sjaibo”-rop som gäller – och den gamla sovjetiska nationalsången inför nedsläpp.

]–]Ganska häftigt. Det är som när de ”gamla grabbarna” lirade… Omställningen har gått förvånansvärt bra. SKA var ett lag i spillror när Nylander och kanadensaren Bob Halkidis anslöt sig i mitten av januari.

Sedan dess har arméklubben rest sig och är överraskande nog på väg att säkra nytt kontrakt.

Annons

Framgångarna har hjälpt Peter att trivas även socialt.

–Det gäller att komma hit med rätt inställning. Det går att leva bra här.– men många pallar inte, säger Peter, som bland annat får stå ut med att flytta från sitt hotell till klubbens förläggning två dagar innan match. Där gäller tidig väckning och läggda]gs som i lumpen. För det mesta saknas varmvatten. Matcher skiljer sig annars inte så mycket från i Sverige. Språkligt fungerar det också, även om Peter än så länge bara kan några fula ord på ryska. Tränarens order översätts dock av lagkamrater ”förutom när han skäller för mycket”…

Hur länge Peter stannar vet han inte. Kontraktet gäller bara en vecka till, då nedflyttningsserien är slutspelad.

Lönemässigt finns åtminstone inga hinder.

–Det är bra pengar, bättre än i Elitserien, säger Peter Nylander.

Av Wiktor Nummelin, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons