"Lillen" borta resten av säsongen

FOTBOLL Säsongen är över för Fredrik ”Lillen” Andersson. Den olycksdrabbade Tollarpsgrabben är korsbandsskadad - igen. Det är andra gången bara inom loppet av tre år. – Det är bara att försöka hålla huvudet uppe och sikta in sig på nästa säsong, säger ”Lillen” med lågmäld röst.
Sport • Publicerad 6 juni 2001

Han kom till allsvenska Malmö FF från Kristianstads FF i vintras och imponerade stort under försäsongen.

Det blev sju träningmatcher med ”di blåe” innan skadorna satte stopp. Det började med en stressfraktur i vaden och när ”Lillen” äntligen var på väg tillbaka slog olyckan till igen med full kraft.

Det var i en B-lagsmatch mot Halmstads BK i förra veckan som ”Lillen” vred till högerknät.

– Jag skulle göra en vändning när det hände något med knät. Jag ramlade omkull… men det gjorde inte speciellt ont. Jag tänkte att det kanske var en meniskskada, säger ”Lillen”.

I fredags gjorde man en artroskopiundersökning – det gav värsta tänkbara besked.

Korsbandet i höger knä var avslitet, löd domen.

– Jag fick en chock… det känns för jävligt helt enkelt, säger den lovande MFF-aren. Nu väntar sex månaders rehabilitering och för Fredrik ”Lillen” Andersson är årets säsong redan över.

– Mitt mål är jag ska vara tillbaka när nästa säsong drar igång i januari.

Han är otursförföljd, den talangfulle 18-åringen, och måste snart ha fyllt sin kvot när det gäller skador.

Det är nämligen inte första gången han drabbas av en allvarlig knäskada.

För tre år sedan, blott 15 år gammal, slet Fredrik Andersson av korsbandet i vänster knä.

Då var han rejält på gång och på väg in i pojklandslaget. Det är lite av ödets ironi att han nu tre år senare, när han är på väg att slå sig in i MFF:s allsvenska lag, sliter av korsbandet i höger knä.

– En sån allvarlig knäskada kommer aldrig lägligt, men det känns på något sätt som att jag är bättre förberedd den här gången. Jag vet vad jag måste gå igenom och det blir lättare att träna här nere. Förra gången fick jag sköta återuppbyggnaden helt på egen hand. 18-åringen spås en lysande karriär och han tänker inte ge upp fotbollskarriären trots den allvarliga korsbandsskadan.

Även om han vet att han kan komma att få problem med knäna när fotbollskarriären är över.

– Jo, jag vet att jag antagligen kommer att få problem när jag är 30-40 år, men fotbollen är mitt liv. Det har blivit en livsstil och jag är helt inställd på att komma tillbaka, säger Fredrik.

För att bli helt återställd krävs först främst en operation och Fredrik går i väntans tider.

– Dom sa att dom skulle försöka fixa en tid så snabbt som möjligt. Jag hoppas att det kan bli i denna veckan.

Under tiden kan inte Fredrik göra så mycket merän att styrketräna och förbereda sig för operationen.

När väl operationen är avklarad väntar sex långa månaders rehabiliteringsträning innan ”Lillen” kan gå för fullt igen. – Det känns fruktansvärt trist just nu, men det finns inte mycket att göra. Jag har redan ställt in mig på nästa säsong.

Då ska ”Lillen” ta upp kampen om en plats i Malmö FF:s startelva.

Av Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.