Lina Sjögren vann SM

RIDSPORT KRISTIANSTAD Bjärnumstjejen Lina Sjögren vann SM-guld för young riders när SM avgjordes i Västerås under helgen.
Sport • Publicerad 19 maj 2003

Det var väldigt jämnt i täten när de två kvalen för de unga ryttarna var avklarade.

Både Lina Sjögren och Erika Lickhammer var dubbelnollor. Eftersom Erika ådrog sig ett tidsfel skiljde det bara ett fel mellan de två ryttarna inför finalen. Tätt efter de båda ryttarinnorna låg fyra ryttare på fyra fel och sex stycken med åtta. Det var upplagt för en spännande final där ett enda nedslag kunde betyda väldigt mycket. Under ett tredagars meeting arrangerat av Västerås Ryttarsällskap avgjordes de svenska mästerskapen för alla ålderskategorier. Det fanns representanter för regionen i både junior, young rider och seniorklassen.

Alla var från lag-SM-aktuella Sölvesborg. Men det var i Young Rider-klassen som det blev guld. I finalen var Lina på hästen Robina var Lina och Stina Lilje på Jeopardy 905 ensamma i topp på åtta fel och fick då rida om guld och silver. I de två följande rundorna hade Stina ett nedslag i varje och eftersom Lina var felfri i båda så var saken klar. Erika Lickhammer kom på en femteplats. För Elin Sjögren som tävlar i juniorklassen gick det inte lika bra, det ska tilläggas att hästen Stanley bara är åtta år och aldrig har varit med i ett sådant här sammanhang innan. Daniel Zetterman var precis utanför placering med sin Fellini, bara någon sekund efter den som var sist placerad. Lina som vann Young Rider SM även förra året och var såklart väldigt nöjd med sin insats.

– Ja verkligen, jag har haft en jättebra helg.

Hon låter trött när Bladetsporten pratar med henne, på väg hem i lastbilen efter en hård helg. Nu gäller det att vila upp sig för lag-SM som går av stapeln i Strömsholm om tre veckor. Efter det är det EM som gäller.

Om det går så här bra så ska det väl inte vara några problem att nå det målet?

– Nej, men sedan gäller det ju att ha en sådan här helg då och kanske lite tur för att bli utplockad just den enda dag som det gäller. Det är alltid hård konkurrens om lagplatserna och det är ju bara de allra bästa så vi får se, men jag gör mitt bästa. Lina gjorde sitt bästa även i seniorfinalen som rids i 1.60. Här låg hon inte lika högt upp på listan som i sin egen åldersgrupp men låg efter första omgången strax efter Malin Baryard på en sjundeplats. Detta med hästen AJ Produkters Evertino.

Även pappa Stefan startade och låg efter denna första omgång väldigt bra till på en tredjeplats på AJ Produkters Forania. De enda felfria ryttarna i första omgången var i placeringsordning, landslagsryttarna Peter Eriksson på Flying Quite Easy och Helena Lundbäck på Monte Rose. När finalen var avklarad så var den enda skillnaden att dessa ekipage bytt plats i toppen. Både Stefan och Lina slutade dock på placering. Stefan var snäppet bättre med en sjundeplats men hade lite otur då Forania blev distraherad precis innan en kombination som ledde till att han rev både A och B hindret. Lina placerade sig slutligen på en niondeplats. Att som ung ryttare rida in i en seniorfinal och placera sig är en stor bedrift vilket visar att Lina kanske kan vara med och slåss om en SM titel även nästa år när tiden som ung ryttare gått ut.

Av Alexandra Leander
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.