Lind jagar VM-guld

Stallchef och VM-hopp. Martin Lind har många järn i elden när han nu tar ny sats efter det långa skadeuppehållet.
Sport • Publicerad 25 januari 2003
Det nya teamet. Från vänster: Fredrik Svensson, Dennis Eriksson, Jenny Sundberg, Martin Lind, Torgny Tullberg, Kent Turesson, Charlie Turesson, Marcus Hermansson.
Det nya teamet. Från vänster: Fredrik Svensson, Dennis Eriksson, Jenny Sundberg, Martin Lind, Torgny Tullberg, Kent Turesson, Charlie Turesson, Marcus Hermansson.Foto: 
Martin Lind drömmer om VM-guld.BILDER: RONNIE SMITH
Martin Lind drömmer om VM-guld.BILDER: RONNIE SMITHFoto: 

I torsdags åkte Endurostjärnan från Brönnestad till Spanien för ett längre träningsläger och han kommer inte hem förrän till sommaren.

Det är jakten på VM-guldet det handlar om och turnén börjar i Portugal den 15-16 mars.

Den nyblivne stallchefen är tillbaka efter en allvarliga knäskada, men han har inte sänkt sina ambitioner.

– Målsättningen kvarstår. Jag vill bli etta. Det är ett VM-guld som hägrar och kan dom andra så varför ska då inte jag kunna, säger han. Martin Lind kör inte längre i den stora klassen (500 cc). I år kommer han att köra i 450 cc och just den klassen ser ut att bli ett riktigt getingbo.

Anders Eriksson, den sexfaldige världsmästaren, och finske storstjärnan Kari Tiainen har flyttat ner och blir givetvis starka konkurrenter till nytände Martin Lind.

Men Brönnestads tuffing räds inte konkurrensen.

– Det finns många favoriter och det inkluderar mig själv. Det kommer att bli hårt och jag hoppas innerligt att jag får vara skadefri i år. Det gäller nog att bromsa sig själv och det kan bli nog så svårt, skrattar Lind.

Han är åksugen till tusen efter den allvarliga knäskadan som höll honom borta i nästan ett helt år, och han känner att uppehållet kanske trots allt gjort honom gott.

– Jag har legat ute i åtta år och det är ingen dans på rosor. Det tar på krafterna och skadan har inneburit att jag har fått lite andrum. Det har faktiskt varit ett givande år, säger Martin Lind. Det var på träningslägret inför VM-premiären i fjol som Martin vurpade och slet sönder allt i högerknät.

Han opererades i maj och nu är han av naturliga skäl mer ivrig än någonsin på att komma igång.

– Det ska bli skitroligt. Jag har länge sett fram emot att få komma igång.

Hur mår knäet?

– Det känns bra. Jag kan i alla fall köra motorcykel igen.

Martin Lind, som numera är återförsäljare för Husaberg i södra Sverige, har under skadeuppehållet gått och blivit stallchef.

Tillsammans med samarbetspartnern Kent Turesson basar han över ett stall med talangfulla mc-förare från hemmaklubben FMCK Hässleholm.

– Det är inte gratis, men jag har alltid velat ha ett eget team och det här är ett sätt att få ut namnet till butikerna. Och det finns många lovande juniorer i klubben och jag tror att det här kan vara en bra grej för killarna.

Martin Lind basar över Dennis Eriksson och Fredrik Svensson och han söker efter en motocrossförare till teamet.

– Det behöver inte vara den bästa föraren. Det är minst lika viktigt att förarna kan hjälpa till med marknadsföringen.

Kent Turesson basar över betydligt fler förare. Kent ansvarar för Marcus Hermansson, Charlie Turesson, Henrik Olofsson, Niklas Pålsson, Erik Svensson, Johan Danielsson och Torgny Tallberg.

Lind engagemang är seriöst och ska skötas parallellt med den egna satsningen mot VM-guldet.

– Teamet är ett sätt att vara kvar inom sporten, men så länge jag känner att jag kan bli bäst i världen kommer jag att hålla på med den egna karriären, säger Martin.

Patrik Persson

Fakta

ENDURO KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.