Annons

Linda och Chocco är på väg till EM

Hästens pass är klart. Han har tävlingslicens. Linda har fått ledigt från jobbet. Papperen är skickade. Nu gäller bara att vi får ihop pengarna till resan.
Sport • Publicerad 30 september 2003
Linda Carlsson och Chocco från Vanneberga i Fjälkinge. Bild: RONNIE SMITH
Linda Carlsson och Chocco från Vanneberga i Fjälkinge. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

– Säger Linda Carlsson, nybliven svensk mästare i arabhästdressyr på Chocco.

Ekipaget vann SM–tävlingen i Medelsvår B, som gick på Blommeröd utanför Höör den 20–21 september, med en procent på 68, jämfört med tvåans 64. Hästen kan dock betydligt svårare än så, han har startat FEI Prix St Georges bland stora hästar – Linda är för gammal att starta i ponnyklasser, på hästen som håller D–ponnymått – och då med resultatprocent 57.

Annons

– Vi har startat i arab–SM en gång tidigare, i förrfjol. Då sa jag att vi tog det som en uppvärmning, att vi skulle vinna nästa gång vi var med. Och det gjorde vi!

Det betyder att skånska Linda och Chocco ensamma kommer att representera Sverige i europamästerskapen för arabiska fullblod 10–12 oktober i Österrike vad gäller dressyren. Ytterligare tre svenska ekipage reser ner till byn Stadel Paura, en för att starta i hoppning och två i western. Sverige har inte deltagit i arabhäst–EM tidigare, tävlingen introducerades förra året. – Egentligen hade jag skippat tanken att vara med, eftersom jag inte har några pengar. Men nu har Cissi Nyblom, en tjej som sett mig tävla, dragit igång en insamling, och fler är med och jobbar för att försöka hitta sponsorer. De har till och med gjort en egen hemsida för Chocco, och lagt ut nu i natt, berättar Linda på fredagen. Tanken är att den ska få en "barometer", så att det går att följa hur mycket pengar som kommer in. Jag har räknat med att jag klarar det med 15000 kronor, jag kör själv ner hästen. Och många bäckar små ....!

Om Linda Carlsson kan sägas att hon är 29 år snart ("usch!!!"), att hon ridit sedan "jaaa, du, bra fråga, sedan jag var sex år kanske, det blir många år!" och att hon köpte Chocco som oinriden 3-åring, att det är hennes första egna häst och att hon själv utbildat honom.

Om Chocco kan sägas att han hunnit bli 9 år, är maxad D–ponnyvalack efter Chock – som för övrigt var SM–tvåa i hoppningen i helgen, gamle man – undan ett sto som heter Cornette, i sin tur är efter Pomar, som hade ett mycket bra steg. Tisdagen den 7 oktober efter jobbet på Cliffton i Önnestad är det meningen att Linda ska lasta Chocco och börja resan till Österrike via Helsingborg–Helsingör och Rödby–Puttgarden, "det blir billigast". Meningen är att en av de övriga deltagarna från Sverige möter upp med sin häst efter halva vägen, så att de åtminstone kan övernatta på samma ställe och få lite sällskap av varandra.

Under arabhäst-EM i Sadel Paura tävlar man i de flesta tänkbara sportgrenar och i 56 olika klasser under tredagarsmeetinget. Förutom dressyr, hoppning och western blir det fälttävlan, körning och allround, där ekipagen startar i flera olika grenar.

Adressen till Choccos hemsida är www.chocco.does.it

Gunilla Ingels

RIDSPORT VANNEBERGA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons