Annons

Lindhe är ett namn i VM-cirkusen

MOTOCROSS Oglamouröst boende i en husbil, hemlagad mat över gaskök och dagarna drivande ute på motocrossanläggningen. Välkommen till Jonny Lindhes VM-liv.
Sport • Publicerad 28 april 2001
Träningen och tidsträningen i går fick ställas in på grund av att regnet under dagen gjort banan okörbar. Men Jonny Lindhe (till vänster), Anders ”Lillis” Svensson (i mitten) och Mia Persson är lika glada för det, det blev istället en trivsam dag i husbilen.
Träningen och tidsträningen i går fick ställas in på grund av att regnet under dagen gjort banan okörbar. Men Jonny Lindhe (till vänster), Anders ”Lillis” Svensson (i mitten) och Mia Persson är lika glada för det, det blev istället en trivsam dag i husbilen.Foto: VM-cirkus och lervälling.

22-åringen från Everöd genomför i år sin första riktiga VM-serie.

Men glöm buisness class på flyget, tillfällig hyrbil och femstjärnigt hotell.

Annons

För Jonny Lindhe är det den nyinskaffade husbilen och flickvännen Mias hemlagade mat som gäller.

–Något negativt? Det skulle vara de långa bilresorna till tävlingarna. Men då brukar vi lätta upp stämningen med sång. På vägen hit höll vi på att få ”soppa-torsk” när vi sjöng Tomas Ledin-låtar.

Bladetsporten haffar Lindhe när VM-cirkusen gör stopp i Genk, en mindre stad i Belgien, en timmes bilresa österut från Bryssel, för den fjärde VM-deltävlingen visar vädrets makter sig från sin sämsta sida. Snålblåst, nio grader och regnet som bara öser ner gör att fredagens träning och tidskval ställs in och tävlingen komprimeras till lördag och söndag. Jonny Lindhe får istället drar runt i lervällingen på området.

–Det gör inget. Vi har jäkla trevligt tillsammans, säger Jonny och tittar på flickvännen Mia och tränaren och coachen Anders ”Lillis” Svensson. Gänget, som lever tillsammans i husbilen, äter frukost. För Lindhe har frukostvanan ändrats.

–Under första deltävlingen i Spanien sa Jonny att det var svårt att äta frukost. Då ställde vid husbilen vid ingången så att vi såg en massa människor och vips som det var när vi satt och snackade så hade han ätit tre smörgåsar och en tallrik müsli, säger ”Lillis” och skrattar.

Samarbete mellan Jonny Lindhe och Anders ”Lillis” Svensson startade på allvar förra året. Tanken är att ”Lillis” med sin erfarenhet, sex VM-säsonger, ska se till att Lindhe undviker de misstag han gjorde. Vikten av ordentlig mat, och då frukosten, är ett exempel.

–Jag kallas ”pappa Lillis”. Tanken är att jag ska hjälpa Jonny att prestera så bra resultat som möjligt. Det når man genom total fokusering och ordentliga förberedelser inför varje körning.

”Lillis” öser beröm över Lindhe, men Lindhe är inte sen att kvittera berömmet.

–”Lillis” är ett väldigt stöd för mig. Jag känner att jag utvecklas hela tiden.

Gänget verkar ha fruktansvärt roligt. Även om det är svårt att klargöra vem som vann torsdagens bordtennismatch på matbordet.

Annons

–Jag vann med 7-6, konstaterar Lindhe.

–Nä, vi började om att räkna och då blev det 5-3 till mig, kontrar ”Lillis”. En bit bort från husbilen finns området med alla VM-teamens servicebilar. Längst ner står Lindhes team parkerad, Team Maddii. Jonny Lindhe sitter upp på sin Husqvarna-cykel och känner så att hans mekaniker Maurizio Giacomelli gjort allting rätt. Men styrets vinkel känns inte bra, så Jonny hämtar ett verktyg och ändrar vinkeln.

–Styrets vinkel, broms- och kopplingshandtagen är det enda jag justerar. I tältet kommer teamchefen Corado Maddii, VM-tvåa som bäst, fram och tar en pratstund med teamets enda förare i VM-seriens 500 cc-klass.

–Om vi pratar italienska? Lite, det blir enstaka ord, mest motocross-termer.

Han trivs och den 22-årige Everödspågen i VM-cirkusen är på väg att bli stor inom motocrossvärlden.

–Det är viktigt att ha kvar båda fötterna på jorden. Jag har en treåårsplan som jag helst behåller för mig själv. Jag kan bara säga att jag är före tidsplanen, säger Jonny och ler.

Av Fredrik Björnsson 044-18 55 14
Av Fredrik Björnsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons