Annons

Liret ska föra Mif till SM-semifinal

n ISHOCKEY Malmö IF lirade. Brynäs grinade. Efter rättvisa 5–2 (4–0, 1–0, 0–2) är Mif bara en seger från en SM-semifinalplats. –En av fyra ska vi bara vinna, säger Kristianstadssonen Henrik Malmström.
Sport • Publicerad 5 mars 2001
Det ser bra ut. Kristianstadssonen Henrik Malmström i kamp med Tommy Sjödin, Brynäs. –Nu har vi 3–0 och fyra chanser att vinna en till. Det ska vi bara klara, säger Henrik Malmström. Bilder: BILDBYRÅN
Det ser bra ut. Kristianstadssonen Henrik Malmström i kamp med Tommy Sjödin, Brynäs. –Nu har vi 3–0 och fyra chanser att vinna en till. Det ska vi bara klara, säger Henrik Malmström. Bilder: BILDBYRÅNFoto: 

Det var hockeypropaganda när den är som bäst.

5 844 (fullsatt i Malmö Isstadion) åskådare och 21 Brynäs-spelare tittade på när Malmö IF drog igång en fartfylld hockey som fick fantasterna att slicka sig om munnen.

Annons

Och det är lika bra att säga det med en gång – Malmös 4–0 efter den första perioden var klart i underkant.

–Det kunde stått 10–0 efter första, sa Mif-coachen Niklas Wikegård.

–På något sätt kändes matchen slut efter 4–0 och definitivt efter 5–0…

Henrik Malmström höll med.

–Jo, efter 5–0 var det klart, resten var en ren transportsträcka, säger KIK-produkten som fortsätter att göra bra i från sig i Mif:s förstafemma, som ytterforward tillsammans med Kim Staal och Juha Riihijärvi (vilken lirare!). Riihijärvis 2–0-mål var matchen snyggaste och kom efter en elegant genomåkning och klapp-klapp-spel med backen Johan Tornberg.

Kedjepolaren Henrik Malmström imponerade i sedvanlig stil med rapp skridskoåkning och uppoffrande slit.

Och det blev dessutom en poäng – en assist till Fredrik Lindqvists 4–0-mål.

–Det gick väl hyfsat, inte mer. Det var väl en match i mängden, säger Malmström lugnt.

Lika lugna var inte Brynäs-spelarna, som hade förvånansvärt svårt att hänga med och använde sin kraft och energi till att slita och klubba ner Malmö-spelare.

I takt med att målen trillade in blev gästerna allt mer frustrerade – och irriterade.

Annons

Och det ledde bara till en sak – utvisningsbåset. Brynäs åkte på åtta tvåminutersutvisningar, en tiominuters och ett matchstraff bara i den första perioden. Spelarna tappade humöret och en så rutinerad back som Christer Olsson åkte efter domaren Roger Öberg och tjatade och åkte på tio minuter i båset.

Mif fick spela stora delar av första perioden i fem mot tre och fem mot fyra och det förklarar givetvis en del av överlägsenheten.

Men man ska också komma ihåg att i princip samtliga utvisningar var solklara och berodde på att Brynäsarna inte hängde med när Mif ökade tempot.

När Brynäs lugnat ner sig och började spela hockey igen i den andra perioden var matchen redan över.

Nu laddar Mif-spelarna om för en ny fight i Gavlerinken på tisdag och alla är överens om att söndagens match var en riktig nyckelmatch.

–En förlust hade nästan inneburit att vi hade varit tillbaka på ruta ett. Nu har vi 3–0 och fyra chanser att vinna en till. Det ska vi bara klara, säger Henrik Malmström.

Kopplade av i fys-rummet

Mif-truppen flyger upp till Gävle på tisdag morgon. Seger ger en plats i semifinalen. Förlust innebär en ny bortmatch på torsdag.

–Men det känns inte som en bortamatch på samma sätt. Vi stannar ju kvar där uppe och det är själva resandet som är jobbigt, säger Malmström när vi hittar honom i Mif:s fys-rum.

Var annars, förresten.

Annons

Malmström som kallas ”elitseriens mest vältränade spelare” av coachen Niklas Wikegård varvade ner med en stund på motionscykeln när övriga Mif-are började försvinna till Kulan för gemensam (seger)middag.

–Jag cyklade lite, det är mest för att hålla benen pigga, förklarar Malmström.

På tisdag fortsätter slutspelet – och då har Mif chans att avgöra.

–Vi har bra självförtroende och har dessutom fått första målet i matcherna…det ser onekligen bra ut, myser Henrik Malmström.n

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons