Lisa – så in i Norden bra

Sport • Publicerad 9 maj 2008
Lisa Nordén (höger) på prispallen i världscupen. BILD: SCANPIX
Lisa Nordén (höger) på prispallen i världscupen. BILD: SCANPIXFoto: 

Från hästar till triathlon. Från fälttävlan till tuffa simlopp i vågor, mjölksyra, cykling i motvind och slutspurter i löpning.

Lisa Nordén, 23 år, sadlade om helt som 16-åring.

– Min häst blev skadad och då fick jag plötsligt mer tid. Jag tänkte att det var dags att göra något nytt, säger Nordén som lämnade stallet för hård triathlonträning.

– Jag hade ju cyklat till stallet varje dag, så den biten kunde jag.

Cyklingen komatt bli Lisa Nordéns starkaste kort. Men även i löparskorna kände sig Kristianstadtjejen hemma.

– Mamma har varit löpare i ungdomen så vi joggade alltid tillsammans. Med simningen var det värre, det fick bli en helt ny start för mig.

I årets världscupsäsong har den svenska triathleten fått en drömstart. Nordén, som det senaste året varit bosatt och tränat i Australien, inledde med en tredjeplats i just Australien, och blev första svenska någonsin att nå pallen i en världscuptävling i triathlon. Veckan därpå följde hon upp med en andraplats på Nya Zeeland, och plötsligt hade fjolårets U23-världsmästare seglat upp i ledning i den totala världscupen. Just nu befinner hon sig i franska Pyrenéerna och laddar för fullt för EM i Lissabon och VM i Kanada i juni. Först därefter delas triathleternas OS-biljetter ut.

Hur nära Peking är du?

– Jag har redan klarat kvalgränserna. Med största sannolikhet är jag med.

Vad är målet där?

– Det handlar mest om att ha en bra dag, jag har inga krav på mig. Det är egentligen OS 2012 som är mitt stora mål.

Hade du väntat dig framgångarna i årets världscuppremiär?

– Nej, verkligen inte. Men jag har haft en väldigt bra träning bakom mig som verkligen har gett resultat. Framför allt har jag fokuserat på tekniska detaljer. Men att för första gången komma med på podiet var en otrolig ära.

Hur orkar man egentligen med att simma 1,5 km, cykla fyra mil och springa en mil i följd?

– Att behärska alla tre grenarna och göra allt för fullt är ju en del av tjusningen. Men eftersom simningen är min akilleshäl är jag förstås väldigt, väldigt trött när jag kommer upp på stranden och ska växla till cykel. Allt blodet går liksom från armarna ned i benen och det gör väldigt, väldigt ont. Egentligen gör det ont hela tiden, både på träning och tävling. Men cykling är ju min bästa gren så där handlar det mest om att få en bra position i gruppen och inte göra mer jobb än de andra tjejerna.

Så cyklingen blir nästan som avslappning menar du?

– Man kan köra och se sig omkring hur de andra ligger, slappna av lite grann och samla kraft till löpningen. Löpningen har lyft mig enormt i år och känns jätterolig. Det är nästan så man tänker "oj, vad fort det går i dag".

Du har inte funderat på att specialisera dig inom någon gren?

– De är svårt att konkurrera med rena grenar, men tanken på att fokusera på tio kilometer löpning finns, och kanske att försöka kvala in till Finnkampen.

Hur ofta är du hemma i Sverige?

– Jag var hemma några dagar efter den andra världscuptävlingen, men det blir en hel del uppoffringar. Vi (Nordén samt träningskamraterna Daniella Ryf, Schweiz, och Carolyn Murray, Kanada) försöker ju träna så mycket som möjligt nu.

Vad gör ni när ni inte tränar?

– Just nu har jag inte så mycket social liv. Men det är kanon att vi är en liten grupp här som har bra sammanhållning. Vi bor i en fantastisk liten by där vi ibland sitter och dricker kaffe. Och så försöker jag lära mig franska. Det blir mycket träning på ord som "gaffel" och "äpplen" och "var kan jag ställa resväskan?". (TT)

Namn:Lisa Nordén.

Född:24 november 1984.

Yrke:Triathlet.

Bor:Sedan ett par veckor tillbaka i Les Angles, Frankrike.

Familj:Mamma i Löddeköping, pappa och halvsyster i Kristianstad.

Klubb: Kristianstads Triathlonklubb.

Främsta meriter:U23-guld 2007, 2:a i världscupen i New Plymouth 2008, 3:a i världscupen i Mooloolabo 2008.

Favoritgren:"Det växlar hela tiden, men just nu är det löpningen. Det är löpningen som gjort att jag lyckats så bra i år".

Bästa idrottsminne:"Tredjeplatsen på första världscupstävlingen i år. Det var första gången jag kom upp på podiet och att stå där med Vanessa Fernandes och Emma Snowsill var en otrolig ära".

Lisa Edwinsson/TT Niclas Green
Lisa Edwinsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.