Ljungberg opereras – kan missa EM-kvalet

FOTBOLL Fredrik Ljungberg riskerar att missa hela den svenska EM-kvalhösten. Istället för semester hemma i Halmstad blev det en resa till London, där det stod klart att Arsenal-stjärnan omgående tvingas operera sin skadade höft.
Sport • Publicerad 4 juli 2002
Fredrik Ljungberg.
Fredrik Ljungberg.Foto: 

–Jag tror att han blir borta i tre månader, säger landslagets läkare Anders Valentin.

Efter den sensationella gruppsegern i VM riktas många blickar mot höstens inledande kval till EM i Portugal 2002.

Henrik Larsson har redan deklarerat att det är färdigspelat i landslaget och nu kommer alltså nästa bakslag för den svenska landslagsledningen.

Fredrik Ljungbergs höft kan tvinga honom att stå över årets EM-kvalmatcher, mot Lettland i Riga 7 september och mot Ungern på Råsunda 12 oktober. –Med Fredrik i den form han visade under våren är ett avbräck för landslaget, det skulle det vara för alla lag. Vi tappar i slagkraft under EM-kvalet om han inte kan vara med, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

–Det är alltid tråkigt när spelare blir skadade, men det är inte så mycket att göra åt.

Redan under VM varnade landslagsläkaren Anders Valentin för att en operation skulle bli nödvändig och enligt Arsenals läkarteam är det dags redan till helgen.

–Spontant tycker jag att det är bra att det händer något. Jag pratade med Arsenal innan vi åkte hem från Japan och berättade vad vi trodde att det kunde vara, och nu verkar det ju som att vi hade rätt, säger Anders Valentin.

Operationen som sådan innebär att läkarna går in i höften och tittar vad som är fel, och när de väl är inne så jämnar de till brosket och kanske tar bort små lösa bitar med en gång.

Ljungberg spelade bara två matcher i VM, den mot England och den mot Nigeria, och tvingades sedan se övriga två från läktaren. Enligt Arsenals hemsida kommer svensken att vara borta i två månader, och därmed missa inledningen av Premier League-säsongen samt Sveriges träningslandskamp mot Ryssland den 21 augusti.

Valentin befarar att det blir längre än så.

–Två månader är ingen lång tid. Jag skulle tro att han behöver tre månader. Det är en sådan belastning på höften, bara man promenerar så gör det ont och tänk dig då i fotbollssituationer, säger Valentin.

Av Niclas Johansson och Mathias Gurestam, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.