Loeb voltade och PG bröt

n RALLYDet blev en dramatisk inledning på Uddeholm Swedish Rally sedan storfavoriten Sebastien Loeb lagt sin Citroén på taket och svenskhoppet PG Andersson fått parkera med trasig motor i Suzukin.
Sport • Publicerad 9 februari 2008
Fordföraren Jari-Matti Latvalla leder Uddeholm Swedish Rally efter första etappen
Fordföraren Jari-Matti Latvalla leder Uddeholm Swedish Rally efter första etappenFoto: 

Men bakifrån och helt utan problem laddade Markus Grönholms ersättare i Fordteamet, blott 22-årige Jari-Matti Latvala för fullt och leder rallyt efter första dagen med 56 sekunder.

Att Latvala skulle gå upp i ledning var ingen större överaskning med tanke på hans startpostition, han gick ut som nionde bil och hade fördel av att lössnön var bortkörd och att gruset började titta fram. Men att Latvala skulle vara så överlägsen, han vann sex av dagens sju sträckor, var däremot överraskande. Fordkompisen och teamets stora hopp i kampen om VM-titeln Miko Hirvonen hängde inte alls med och ligger bara trea inför dagens etapp. Mellan de här båda och detta är verkligen överraskande, har storebror Solberg, Henning, kilat in sig. Därmed är det fyrfaldigt Ford i topp, publikfavoriten Gigi Galli ligger fyra och Fordbossen Malcolm Wilson går bara omkring och myser.

– Självklart har jag haft nytta av min startposition och därför har jag åkt så mycket jag bara vågat, för att skaffa så stor marginal som möjligt till de andra inför omstarten, berättar Latvala.

– När jag går ut som första bil på andra etappen blir det mycket tuffare. Men jag har en fin känsla för både körningen och bilen så jag är positiv inför fortsättningen. PG Andersson var självklart besviken över att behöva bryta på hemmaplan, han låg sjua när det var tid att parkera. Dessutom med motorras, när motorn var just det som bekymrade honom allra minst före start.

– Suzuki har alltid byggt hållbara motorer så visst känns detta trist. Vi kan ju inte heller starta om enligt superallyreglerna, motorn verkar vara helt slut. Dessutom får vi fem minuters tidstillägg i nästa VM-tävling och det är kanske det allra värsta. Nu är bäste svensk, J-VM vinnaren från 2006, Patrik Sandell i Super 2000 Peugoeten. Patrik leder Grupp N-klassen och ligger dessutom tia totalt. En klar framgång i hans första tävling med en fyrhjulsdriven bil och Patrik lovar att det finns mer att ge.

– Vi både kan och ska köra fortare på andra etappen.

Tommy Svensson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.