Annons

Lönsbodason blir ny brottningsbas

BROTTNING En generalmajor som slutade brottas för 20 år sedan och som inte satt en fot i en brottningslokal sedan dess - kan han vara räddningen för Svenska brottningsförbundet? Valberedningen hoppas det. Den föreslår Tony Stigsson, 45, som ny förbundsordförande.
Sport • Publicerad 17 augusti 2001

Den förra, Britt Solberg, Göteborg, blev omvald i våras och avgick ganska omgående.

Då tyckte hon samarbetet gick för trögt och gav upp.

Annons

Ytterligare två i styrelsen avgick de också, om än inte samtidigt som Solberg.

Nu ska luckorna fyllas och generalmajor Tony Stigsson är den som förväntas ta täten.

–Jag fick inte så lång betänketid, berättar han.

–Min fru suckade djupt när jag ringde hem och berättade, men jag tycker jag vill ge det här en chans. Jag är ju obefläckad av allt det som funnits tidigare. Fruns suck berodde nog mest på att familjen nu får ytterligare en konkurrent om Stigssons fritid, om man nu väljs vid förbundets extra årsmöte i Stockholm på fredag kvällen.

Men lite omtanke om makens själsfrid fanns nog också med i sucken – brottningsförbundet har inte präglats av frid och samarbetsglädje på flera år nu.

När Solberg tillträdde för drygt två år sedan var det för att ta över från en styrelse som då skakats av rejäla bråk. Ekonomin var i spillror och osämjan stor.

Ekonomin är fortfarande dålig men den allra värsta krisen tog sig förbundet igenom. Men sämjan var och förblev dålig.

–Jag kan inte utgår från att det ska bli ytterligare bråk. Jag måste utgår från att det här ska bli bra, annars är det inte lönt att försöka, säger Tony Stigsson.

Han vill bli kvitt allt tjafs, säger han och hoppas slippa den delen eftersom han inte är förknippad med något gammalt groll i brottararkiven. Det var å andra sidan inte Britt Solberg heller när hon blev förbundets första kvinnliga ordförande, men det blev inte lättare för det. Tony Stigsson jobbar vid Försvarshögkvarteret i Stockholm och veckopendlar till bostaden i Skövdetrakten. I Skövde var han tidigare regementschef men rötterna har han i Skåne.

–Jag brottades för Lönsboda och BK Ore i Vinslöv, säger han. Det var bantamvikt och fjädervikt som gällde.

Annons

När han var 24-25, Stigsson minns inte riktigt så här på rak arm, så lade han brottarskorna på hyllan och satsade på jobbet. Efter det har han nöjt sig med att gilla sporten på avstånd – Stigsson har inte varit aktiv som ledare eller annat i brottningssammanhang.

Brottarstjärnor som Mikael Ljungberg har han bara sett på TV.

Som nya styrelseledamöter föreslås Håkan Gustav, egen företagare från Säter, samt Kurt-Åke Franzén, logistiker från Kalmar.

Av Christer Jönsson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons