Löpsuget landslag intog Kristianstad city

Om två och en halv vecka väntar EM i Lettiska Ventspils för det svenska orienteringslandslaget. I går laddade man upp genom en sprinttävling i Tivoliparken och centrala Kristianstad.
Sport • Publicerad 7 maj 2008
…i Tivoliparken denna varma vårkväll. BILDER: WILLY ALM
…i Tivoliparken denna varma vårkväll. BILDER: WILLY ALMFoto: 
Camilla Berglund ger sig ut i landslagssprinten och får sällskap av en liten löpare. BILDER: WILLY ALM
Camilla Berglund ger sig ut i landslagssprinten och får sällskap av en liten löpare. BILDER: WILLY ALMFoto: 
…men det fanns fler än henne som hade bråttom…
…men det fanns fler än henne som hade bråttom…Foto: 

- Det här är tredje tempoloppet idag så det känns i kroppen. Vi har tränat riktigt hårt, säger herrklassens segrare Martin Johansson från IFK Mora.

Johansson, som också tillhör Sverigeeliten i skidor har kommit på gång på allvar och satsar nu för fullt mot kommande mästerskap: EM samt VM, senare i sommar. EM-truppen innehåller tre debutanter, men inga lokala löpare.

Kristianstad har ändå fått sättas på orienteringskartan de senaste dagarna.

Det svenska dam- och herrlandslaget ligger på träningsläger och laddar med träningspass i Åhus och Degeberga sedan i söndags - och i går sprang man sprintlopp i Kristianstad, över 3,3, respektive 2,9 kilometer. Merparten av de Svenska EM-deltagarna finns på plats i Åhus i veckan och de flesta valde också att springa sprintloppet.

- Det är ett par som har åkt iväg på grund av jobb och studier och Emil Wingstedt har fått ledigt på grund av att han sprang terräng-SM i helgen, berättar förbundskaptenen Marita Skogum.

100 ungdomar (13-20 år) från orienteringsklubbar runt om i Skåne fick chansen att tävla mot landslagsstjärnorna och sprang på samma bana. Segraren bland killarna i ungdomsklassen, Patrik Lindeberg, från Skåneslätten var i mål 2,21 efter Martin Johansson.

Loppet hade start och målgång i Tivoliparken.

Sista kontrollen i Tivoliparken vållade en del problem för en del av landslagslöparna, därav vårens stora komet och starka EM-hopp Lena Eliasson, som fick lämna över förstaplatsen till Emma Engstrand.

- Det var ett kul lopp att springa. Det fanns en del vägval att fundera på i centrum medan man kunde springa mera "rakt på" i parken eftersom det var mera öppet, berättar Emma Engstrand. Om två och en halv vecka är det dags för EM i Lettland. Sandterrängen kring Åhus är identisk med den som kombattanterna kommer att stöta på i Lettland och terrängtypen vid Degeberga liknar den som Tjeckien erbjuder vid VM i juli. Landslaget kan därmed slå två flugor i en smäll vid lägret i Åhus, som innebär en perfekt uppladdning. Även ifjol valde man att förlägga ett träningsläger här.

- Det är ju perfekta förhållanden att träna i Åhus. Det kan inte bli mycket bättre, säger Engstrand.

Fotnot:I dag avgörs skoltiomila i Kristianstad med start i Tivoliparken 09.20. 242 ungdomar i årskurs 4-6 från tolv skolor i Skåne ställer upp i tävlingen.

Jens Brogren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.