Luleå sänkte Växjö – Skellefteå har matchboll

Växjö hade matchboll i SM-kvartsfinalserien – men förlorade.
Luleå vann på bortais med 1–0 och har reducerat matchserien till 2–3.
Samtidigt stod Skellefteå för en mäktig vändning och besegrade Rögle med 3–2 efter förlängning.
Ishockey • Publicerad 24 mars 2023
Luleå jublade efter Jonas Berglunds avgörande 1–0-mål som tvingade fram en sjätte SM-kvartsfinal mot VäxjöFoto: Mikael Fritzon/TT

Växjö var en seger från att spela SM-semifinal i ishockey. Inför fredagens femte kvartsfinal mot Luleå ledde man matchserien med 3–1 – men nu står det 3–2 och match igen väntar på söndag, då i Luleå.

Avgörandet kom i den tredje perioden genom Jonas Berglund. Luleåspelaren tvekade inte och drog i väg pucken från nära håll till 1–0. Målet kom efter en bättre period av bortalaget där man skapade flera målchanser.

– Vi ger inte upp, säger Berglund i C More.

Lassinantti storspelade

Luleå var annars i brygga stora delar av matchen. Växjö startade matchen klart bättre och hade bud på flera mål, men Luleå lyckades, tack vare Joel Lassinantti i målet hålla undan och reda ut hemmastormen.

– De får lite långa anfall på oss. Vi ska hålla dem på utsidan så ska det här gå. Vi ska hålla pucken lite mer och lugna ner spelet, sade Lassinantti i C More efter den första mållösa perioden.

I den andra perioden spelade Luleå upp sig och var betydligt vassare. Men det där viktiga ledningsmålet saknades.

Sandberg avgjorde

Skillnaden mellan lagen var Jonas Berglund som avgjorde i sista perioden och tvingade fram en sjätte match på söndag.

I kvällens andra kvartsfinalmatch, den mellan Skellefteå och Rögle, var hemmalaget länge i trubbel. Ängelholmslaget ledde med 2–0 en bit in i den tredje perioden.

Men på fyra minuter hade Skellefteå gjort två mål och tagit matchen till förlängning. Väl där klev Filip Sandberg fram och avgjorde matchen med 3–2-målet. Skellefteå leder nu matchserien med samma siffror och kan bli semifinalklart på söndag.

– Det är en besvikelse såklart. Det handlar om marginaler och väldigt tajta situationer. Men överlag så gör vi en bra prestation. Vi måste blicka framåt, säger Rögle-tränaren Cam Abott i C More.

– Vi var värda segern. Det är väldigt skönt. I den tredje perioden ligger vi nära varandra och skapar extremt många lägen, säger Filip Sandberg.